2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romaellenes kampány a Vajdaságban, 450 család érkezett Nagybecskerekre

2007. október 12. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Idegen-, s elsősorban romaellenes kampány kezd kibontakozni a vajdasági magyarok körében - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből. A nyár folyamán 450 "új" roma család érkezett Nagybecskerekre (Zrenjanin) - közölte a délvidéki magyarság napilapja, a Magyar Szó. A tudósítás szerint "a romák visszatérése a nagybecskereki községbe (a városon kívül több környékbeli települést is magába foglaló sajátos szerb közigazgatási egység) egyre fokozódik, ezért október elseje óta a községháza egyik irodájában jogi tanácsot kaphatnak ügyes-bajos dolgaikra mind a visszatérők, mint azok, akik itthon maradtak".

A nagybecskereki községben a 2002-es népszámlálás adatai szerint 13 ezer roma nemzetiségű polgár élt, Közép-Bánságban pedig több mint húszezer roma él. Ezért nem véletlen, hogy a nyugati országokból visszatérők egy része e várost választja új lakhelyéül - írta az újság.

A Magyar Szóban megjelent az egyik délvidéki magyar párt, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökének, Rácz Szabó Lászlónak a közleménye is, amely szerint a megnyugtató belgrádi nyilatkozatok ellenére "igazunk volt, amikor azt állítottuk, hogy valójában erőszakos betelepítés folyik. Az első 50 ezer ember már szeptember végén megérkezett. További 100 ezer pedig 2009-ig várható" - áll a pártelnöki nyilatkozatban, amely ugyan nem jelöli meg az érkezettek nemzetiségét, de adatforrást sem említ.

Az egyre sűrűsödő nyilatkozatdömping kiváltó oka az a múlt hónapban aláírt, s jövő év január 1-jén életbe lépő EU-szerb vízumegyezmény, amelynek egyik feltétele volt, hogy Belgrád vállalja: visszafogadja mindazokat az illegálisan az EU területén tartózkodókat, akik Szerbiából, vagy rajta keresztül kerültek oda. Hogy hányan vannak, arról senki nem rendelkezik pontos adatokkal - belgrádi tisztviselők pár ezer személyről beszélnek, a szerb sajtóban megjelenő becslések 60-150 ezerre teszik a számukat, s a felső határértékről beszélnek állandóan a vajdasági magyar politikusok is.

A leglényegesebb sajátsága megnyilatkozásaiknak az, hogy szerintük ez a - főleg Koszovóból elmenekült, életüket eddig Nyugat-Európában tengető romákból, meg szerbekből álló - menekültáradat a Vajdaságra fog zúdulni.

"Mi már tapasztaltuk, mivel jár a betelepítés, az egymástól nagyban különböző kultúrák összekeverése. Az érkezők, akarva-akaratlanul összetűzésbe kerülnek az őslakosokkal, mert keresik az életteret, amelyből már nekünk is csak szűken jut" - fogalmazott Rácz Szabó László. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS