2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szolidarizál Magyarországgal a német kitelepítettek szövetségének elnöke

2007. október 12. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Szolidaritásáról biztosította Magyarországot a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítése kapcsán Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke, a kormányon lévő Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) emberi jogi főképviselője.

Erika Steinbach csütörtökön az MTI-nek elmondta: Magyarország iránti szolidaritását levélben is kifejezi Sólyom László államfőnek és Szili Katalin parlamenti elnöknek. A levelet legkésőbb pénteken küldi el a két magyar közjogi méltóságnak - közölte a szövetség elnöke, Szlovákia Magyarországgal szembeni magatartását elfogadhatatlannak nevezve.

A Benes-dekrétumok - hangsúlyozta Steinbach - ellentétesek a nemzetközi joggal, összeegyeztethetetlenek az Európai Unió alapvető normáival. A BdV vezetője ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy cseh bíróságok még mindig alkalmazzák azokat, s elítélte a közelmúltban hozott szlovák parlamenti döntést.

A szövetség fennállásának közelgő 50. évfordulója alkalmából rendezett találkozón a konzervatív politikus az ugyanakkor hozzátette: a szlovák kormány a II. világháború után kitelepített németek vonatkozásában a múltban konstruktívabban járt el, a német kitelepítetteket másként kezelte, mint a magyarokat. "Éppen ezért teljes mértékben szolidáris vagyok Magyarországgal ebben a kérdésben" - hangoztatta Steinbach.

A német kitelepítettek szövetségének elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy nagy örömmel vesz részt azon a találkozón, amelyet az Országgyűlés elnöke november közepére hívott össze a II. világháború után Magyarországról kitelepített németek ügyének megvitatására. Örvendetesnek nevezte, hogy a különböző magyar pártok egyaránt részt vesznek a témával foglalkozó találkozón, s általánosságban azt, hogy a magyar parlament foglalkozik a kérdéssel, megerősítendő: rendívül sajnálatosnak tartja, hogy annak idején után nagy számú németet űztek el Magyarországról.

A BdV elnöke mindezzel összefüggésben kiemelte, hogy Magyarország ebben a vonatkozásban már korábban jelképes gesztust tett, emlékeztetve az 1992-ben elfogadott, a kitelepítetteket érintő kárpótlási törvényre. A törvény az elkobzott vagyonok kérdését "szimbolikus módon" rendezte ugyan, nem történt visszaszolgáltatás, hanem kárpótlási jegyek kibocsátására került sor, de Magyarország egyértelműen jelezte jó szándékét, amit az érintettek megelégedéssel fogadtak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS