2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elítélte egy török bíróság a meggyilkolt örmény újságíró fiát

2007. október 12. 09:35, utolsó frissítés: 09:35

Egyévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság Hrant Dink meggyilkolt, örmény származású török újságíró fiát és annak egyik barátját a török büntetőtörvénykönyv vitatott 301-es cikke értelmében "a török nemzet megsértéséért".

Arat Dink, az Agos című, török és örmény nyelvű újság igazgatója és Serkis Seropyan, a lap szerkesztője büntetlen előéletükre tekintettel kaptak "csak" felfüggesztett börtönbüntetést.

A bírák a török büntetőtörvénykönyv 301-es cikke alapján ítélkeztek, amely büntetni rendeli "a török nemzeti identitás becsmérlését"- jelentette az Anadolu hírügynökség. 2006 júliusában az ifjabb Dink és Seropyan újraközölte az Agosban Hrant Dink egy korábbi nyilatkozatát, amelyet egy hírügynökségnek adott, s amelyben kijelentette, hogy népirtás volt az örmények ellen 1915 és 1917 között elkövetett török mészárlássorozat.

Hrant Dinket, az Agos akkori igazgatóját perbe fogták és hathavi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték annak idején ezért az állásfoglalásáért, szintén a 301-es cikk alapján. Egy suhanc, aki közel áll ultranacionalista körökhöz, idén januárban lelőtte Dinket az Agos szerkesztőségének épülete előtt.

Számos értelmiségi ellen használták már fel Törökországban a 301-es törvénycikket. Az Európai Unió újra meg újra bírálattal illeti a török büntetőtörvénykönyvnek ezt a rendelkezését. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS