2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: humanitárius katasztrófa a Gázai övezetben

2007. október 11. 15:49, utolsó frissítés: 15:49

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást szavazott meg a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságról. Eszerint „a személyek és áruk mozgásának akadályozása, a nyilvános létesítmények és a civil lakóépületek tömeges elpusztítása, a kórházak, klinikák és iskolák lerombolása, az ivóvízhez, élelemhez és elektromos áramhoz való hozzájutás részleges megtagadása, valamint a mezőgazdasági területek elpusztítása következtében a humanitárius válság katasztrofális szintet ért el a Gázai övezetben”.

Az EP hangsúlyozza, hogy “az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot teljes mértékben tiszteletben kell tartani a területen; ismételten felszólítja az összes felet, hogy hagyjon fel az erőszakkal”. A parlament felszólítja Izraelt, teljesítse a genfi egyezményben meghatározott nemzetközi kötelezettségeit, és biztosítsa a humanitárius segélyek, létfontosságú szolgáltatások bejutását a Gázai-övezetben”.

A parlament végül igazságos és tartós béke elérését szorgalmazza az izraeliek és a palesztinok között, olyan békéét, amely “az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatain alapul, valamint Izrael azon jogán, hogy biztonságos és elismert határok között élhessen, és a palesztinok életképes államhoz való jogán”. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS