2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb rakétakísérlet Észak-Koreában? Az atommentesítés hivatalosan folytatódik

2007. október 11. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Észak-Korea a közelmúltban sikeres kísérletet hajtott végre egy új rövid hatótávolságú rakétával, amely képes robbanó vagy vegyi töltetet célba juttatni - állította csütörtökön egy dél-koreai parlamenti képviselő.

Kim Hak Szong, a konzervatív Nagy Nemzeti Párt képviselője szerint a KN-02 típusú rakétával való kísérletet júniusban hajtották végre. A honatya a dél-koreai egyesített vezérkar jelentésére hivatkozott.

A mintegy 500 kilogramm súlyú rakéta szilárd hajtóanyaggal működik, így nincs szükség hosszú ideig tartó üzemanyag-feltöltésre kilövés előtt. Százhúsz kilométeres hatótávolságával képes elérni Szöult, valamint a dél-koreai fővárostól 70 kilométerre fekvő Pjongtek amerikai katonai támaszpontot - áll a képviselő közleményében. A Yonhap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy Phenjan az idén több száz rakétát adott el Szíriának, Iránnak és más országoknak.

Közben a dél-koreai elnöki szóvivő bejelentette, hogy Ro Mu Hjon államfő telefonon beszámolt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, korábbi külügyminiszterének a múlt heti Koreai-közi csúcsról, és kiemelte: Kim Dzsong Il észak-koreai vezető elkötelezte magát a Koreai-félsziget atommentesítése mellett. Ban Ki Mun üdvözölte a csúcson elért eredményeket, s ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a félsziget békéjének és stabilitásának előmozdítása érdekében.

Csütörtökön amerikai szakértők érkeztek Phenjanba, hogy előkészítsék a legnagyobb észak-koreai nukleáris létesítmény berendezéseinek leszerelését. Nyolc szakértő indítja el a tervek szerint azt a folyamatot, amelynek célja december 31-ig leszerelni a jongbjoni nukleáris létesítmény három berendezését, köztük egy öt megawattos kísérleti reaktort. (MTI/AFP/AP, MTI/AFP/Új Kína)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS