2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feladná a Gázai övezet ellenőrzését a Hamász?

2007. október 11. 11:34, utolsó frissítés: 15:50

A Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet szerdán közölte, hogy tárgyalásokat folytat majd hatalmi vetélytársával, a mérsékelt Fatah mozgalommal a "megbékélésről" és célzott arra, hogy kész feladni a Gázai övezet ellenőrzését.

Iszmáil Haníje, az iszlamista Hamász korábbi kormányának miniszterelnöke internetes közleményben adta tudtul: tárgyalni kívánnak a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, világi Fatahhal valamelyik arab ország fővárosában. Haníje a közleményben átmenetinek nevezte a Hamász kormányzását az általa júniusban fegyveres úton ellenőrzés alá vont Gázai övezetben. A Fatah egyelőre nem erősítette meg a tárgyalások hírét.

Izraeli katonák agyonlőtték a Palesztin Hatóság alárendeltségébe tartozó egyik biztonsági szolgálat egyik tagját csütörtökre virradóra a ciszjordániai Dzsenínben - közölték palesztin biztonsági forrásból. A tájékoztatás szerint a 24 éves férfival - magát palesztinnak álcázó - izraeli elitkommandó végzett, felszólítás nélkül tüzet nyitva a palesztin biztonsági tiszt autójára. Izraeli részről nem erősítették meg, de nem is cáfolták az incidenst.

Palesztin kórházi források szerint közben a Gázai övezetben, Bét-Hanún térségében az Iszlám Dzsihád radikális szervezet egyik tagja megsebesült izraeli légicsapásban. Az izraeli hadsereg ez utóbbi támadást megerősítette.

Őrizetbe vették izraeli katonák a Hamász egyik vezetőjét, valamint a palesztin radikális iszlamista mozgalom egy másik aktivistáját szerda este a ciszjordániai Betlehemben - közölték palesztin biztonsági forrásból. Jaravist izraeliek elleni sorozatos támadásokban való részvétele miatt körözték a zsidó állam hatóságai. (MTI/AFP, MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS