2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többen halnak meg a légszennyezéstől, mint autóbalesetekben

2007. október 11. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

A levegő szennyezettsége csaknem egy évvel megrövidíti az európaiak várható átlagos élettartamát, és évente több százezer ember korai halálához járul hozzá - közölte szerdán az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, amely szerint a légszennyezettségre visszavezethető "halálesetek becsült éves száma jelentősen nagyobb, mint az autóbaleseteké."

Az átlagosnál is rosszabb a helyzet Belgium és Hollandia bizonyos térségeiben, Észak-Olaszországban, Lengyelország és Magyarország egyes tájain, ahol a légszennyezettség szintje miatt két évvel kevesebb a várható élettartam.

Az 53 országot felölelő régióban több mint 100 millió ember nem jut egészséges ivóvízhez, ami elsősorban vidéken jelent égető problémát - állítja 400 oldalas jelentésében az Európai Uniónak adatokat szolgáltató szervezet.

Az ügynökség gyors cselekvést sürget a globális felmelegedés fő okának tartott üvegházhatású gázok korlátozása érdekében a levegő- és a vízminőség egyidejű javítása mellett.

A szervezet páneurópai együttműködést, valamint célzott pénzügyi és technikai támogatást sürget a jelentésében vázolt összetett környezetvédelmi kérdések megválaszolásához. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS