2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Azerbajdzsán: húsz évet is kaphat egy "terrorista" tényfeltáró újságíró

2007. október 11. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

Fajgyűlölet szításának és terrorizmusnak a vádjával szerdán ismét bíróság elé állították Azerbajdzsán egyik legismertebb tényfeltáró újságíróját, akire akár húszéves szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Az ügyészek azt állítják, hogy Einulla Fatullayev terrorfenyegetettséget idézett elő, amikor közzétette egy épület címét, amelyet lebombázhatnak egy Iránnal való esetleges jövőbeni konfliktusban. Fajgyűlölet szításával is vádolják.

Az újságíró kijelentette, hogy ártatlan, és az újabb vádak politikailag motiváltak. "Értem én, hogy Azerbajdzsánban lehetetlen független újságírónak lenni. Vagy a kormányzat, vagy az ellenzék oldalán kell állni" - mondta.

Fatullayevet áprilisban két és fél évi börtönbüntetésre ítélték "a fegyveres erők becsmérlésének" címén egy olyan cikk miatt, amelyben az azeri hadsereget civilek tömeges meggyilkolásával vádolta a szakadár Karabah egyik vezetője.

Az azeri hatóságok betiltották Fatullayev lapját, a Reális Azerbajdzsánt, amelynek újságírói közül aztán többen menedékjogot kértek Nyugaton. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint nyugati országok bírálják az azeri vezetést amiatt, ahogyan az újságírókkal és a tömegtájékoztatási eszközökkel bánik. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, amerikai székhelyű nemzetközi szervezet a világ tíz azon országa közé sorolta a kaukázusi volt szovjet köztársaságot, amelyekben a legrosszabb a helyzet a sajtószabadság terén. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS