2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A moldovai elnök közös hadsereg felállítását javasolja a Dnyeszter-mentieknek

2007. október 11. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Újabb gesztusként közös hadsereg felállítását javasolta a moldovai államfő a szakadár Dnyeszter menti Köztársaságnak szerdán. Vladimir Voronin a múlt héten már kezdeményezte, hogy bontsák le a két felet elválasztó határőrizeti és rendőrségi állásokat, de Igor Szmirnov, a szakadárok vezetője elutasította ezt a javaslatot.

A Dnyeszter menti Köztársaság, ahol mintegy 550 ezer, többségében orosz ajkú lakos él, 1990-ben szakadt el Moldovától, és hirdette ki egyoldalúan függetlenségét. A kommunista rendszer összeomlása után, 1992-ben rövid polgárháború robbant ki, és azóta is orosz csapatok választják el egymástól a szembenálló feleket. A nemzetközileg el nem ismert szakadár köztársaság lakosai tavaly immár negyedik alkalommal választották újra Szmirnovot.

A Moldova és a szeparatisták között folyó tárgyalások 2006 márciusában megfeneklettek. Voronin a múlt héten megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Miguel Ángel Moratinosszal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét betöltő Spanyolország külügyminiszterével. Az EBESZ bécsi székhelyén csütörtökön ülnek össze diplomaták, hogy megvitassák a rendezést célzó tárgyalások újjáélesztésének lehetőségeit. Az egyeztetésen közvetítői minőségben jelen lesznek Oroszország és Ukrajna, megfigyelőként pedig az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői.
(MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS