2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Al Gore kapja a Nobel-békedíjat?

2007. október 11. 10:48, utolsó frissítés: 10:55

Arra szólította fel Al Gore volt amerikai alelnököt 136 ezer támogató nevében egy politikai szervezet: induljon az elnöki posztért folyó küzdelemben. "A világnak és Amerikának egy hősre van most szüksége" - olvasható a liberális The New York Times szerdai számában megjelent egész oldalas fizetett felhívásban, amely nem véletlenül két nappal azelőtt jelent meg, hogy az oslói Nobel-békedíj Bizottság eredményt hirdet.

Több amerikai és norvég forrás egybehangzó értékelése szerint Al Gore az elismerés legesélyesebb várományosa.

"Nincsen magasabb rendű felhívás annál, mint amikor a nép kéri, hogy álljon az élre. Arra kérjük most, álljon az élre" - szerepel a draftgore.com internetes mozgalom állásfoglalásában, amely szerint Gore emberfölötti teljesítménnyel igyekszik a klímaváltozás veszélyeire felhívni a világ figyelmét. Az igazi változás eléréséhez azonban magasabb szintre kellene emelkednie, a Fehér Házból lenne képes országokat, politikákat, vállalatokat változásra bírni - érvelnek a támogatók.

Bill Clinton egykori alelnöke, a 2000. évi amerikai elnökválasztás vesztes demokrata párti jelöltje Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című dokumentumfilmjéért Oscar-díjat kapott.

Az 59 éves, környezetvédő tevékenysége miatt Nobel-békedíjra jelölt Al Gore idén májusban úgy nyilatkozott a Time magazinnak: nem tervezi, de nem is zárja ki, hogy újra harcba száll az elnökségért. A közvélemény-kutatási listákon rendszeresen szerepeltetett és előkelő helyen végző Gore elemzők szerint képes lenne befogni a demokrata jelöltaspiránsok táborát biztos előnnyel vezető Hillary Clintont. Egyes találgatások szerint a volt alelnök akkor szánja rá magát arra, hogy visszatér a politikába és megpályázza az amerikai elnökséget, ha elnyeri a Nobel-békedíjat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS