2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó decemberben kikiáltja függetlenségét a kormányfőjük szerint

2007. október 10. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Ha decemberben siker nélkül telik le a szerbek és albánok közötti tárgyalásokra kiszabott idő, akkor Koszovó napokon belül kikiáltja függetlenségét Szerbiától – jelentette ki kedden Londonban Agim Ceku koszovói kormányfő.

December 10. előtt létrejön a független Koszovó – mondta a külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, miután találkozott David Miliband brit külügyminiszterrel. Pár nap, és nem hetek vagy hónapok fognak eltelni a határidő lejárta után – erősítette meg.

A terület státusáról szóló tárgyalások amerikai, európai és orosz felügyelet alatt folynak. Eddig a felek nem értek el haladást, képviselőik legközelebb vasárnap ülnek a tárgyalóasztalhoz Brüsszelben.

Ceku a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy küldöttsége feltétlen támogatást élvez London és Párizs részéről. Közölte: országa szeretné az egész Európai Unió támogatását elnyerni, de nem fog erre várni.

Hétfőn brüsszeli diplomaták arról beszéltek, hogy nemzetközi konferenciát rendezhetnek Koszovóról az ottani, november közepén esedékes parlamenti választások után. Amint azt egyikük megfogalmazta, egy efféle konferencia (ahol a felek 2-3 napon át tárgyalnának, szemben az eddigi, néhány órás fordulókkal) lökést adhat a tárgyalásoknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS