2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egész világra kiterjesztené a halálbüntetés eltörlését Európa

2007. október 10. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Az európai országok az egész világra kiterjesztenék a halálbüntetés náluk már jó ideje érvényben lévő tilalmát – derült ki az Európa Tanács (ET), az Európai Bizottság és az Európai Unió soros portugál elnöksége által szervezett keddi lisszaboni konferencián.

Megerősítjük, hogy Európa halálbüntetés-mentes övezet, egyszersmind határozottan reméljük, hogy ez az övezet hamarosan kiterjed a világ többi részére – fogalmazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter, az ET miniszteri bizottságának elnöke.

A konferencián – amelyen részt vett José Socrates portugál kormányfő, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Terry Davis, az ET főtitkára – a halálbüntetés elleni európai nappá nyilvánították október 10-ét. Lengyelország a maga részéről jelezte, inkább "az élet védelmének" a napját ünnepelné, a halálbüntetés eltörlése mellett propagálva az eutanázia és az abortusz tilalmát is.

Az EU soros elnöksége, az Európai Bizottság és az Európa Tanács közösen igyekszik elmagyarázni a közvéleménynek, miért is – ahogy Terry Davis fogalmazott – "barbár" büntetés a halálbüntetés, amely ráadásul nem bír semmiféle visszatartó erővel.

A három szerv támogatásáról biztosította azt az ENSZ-közgyűlés elé beterjesztett olasz határozatot, amely egyetemes moratóriumot hirdetne a kivégzésekre szerte a világon. Socrates portugál miniszterelnök kijelentette, a halálbüntetés eltörlése olyan európai civilizációs vívmány, amelyet általánossá kell tenni.

2006-ban összesen 1591 elítéltet végeztek ki a világ 25 országában. A kivégzések 99 százalékát hat országban, Kínában, az Egyesült Államokban, Irakban, Iránban, Pakisztánban és Szudánban hajtották végre. Az ET 47 tagállamából 46-ban már eltörölték a halálbüntetést, Oroszországban most készülnek erre. Az öreg kontinensen csak a nem ET-tag Fehéroroszországban alkalmazzák a legsúlyosabb büntetést.

Közben Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja elé időzített nyilatkozatban elítélte a vasárnap az afgán fővárosban végrehajtott csoportos kivégzést, és követelte, hogy Afganisztánban állítsák vissza a halálbüntetés végrehajtására vonatkozó moratóriumot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS