2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rettegnek a terrorizmustól és a bevándorlástól, így nem vállalnak gyermeket a britek

2007. október 10. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

Minden hetedik felnőtt húzódozik a gyermekvállalástól és minden negyedik a fenyegetőnek érzett világ miatt halasztja a családtervezést – állítjaa egy brit tanulmány, amelynek közzétételét a szellemi egészség szerdai világnapjához időzítették.

A YouGov közreműködésével végzett felmérés több mint kétezer brit felnőttet kérdezett ki a világ bajaiból fakadó félelmeiről. A válaszadók 70 százaléka a terrorizmustól fél a legjobban. A bevándorlás okozta problémák 58 százalékukat aggasztják, 38 százalékuk a klímaváltozástól tart, 23 százalékuk pedig a természeti katasztrófák miatt szorong – mutatta ki a tanulmány, amely a brit szellemi egészség alapítvány megbízásából készült.

"A világban zajló események és tendenciák fenyegethetik az emberek biztonságérzetét és szorongáshoz vezethetnek" – idézi Michael Reddy klinikai pszichológus véleményét a BBC.
"Társas lények lévén érzékenyen érint bennünket a más emberektől felénk irányuló szándékos fenyegetés, például a terrorizmus" – fejtette ki az orvos, hozzátéve, hogy a természeti katasztrófák, amelyek bekövetkezése nem látható előre, nem hatnak ilyen módon.

A bevándorlóktól való szorongás ugyanakkor Reddy szerint azért jelenik meg ennyire erőteljesen, mert az emberek jellemzően egy konkrét csoport tagjaiként határozzák meg magukat, amely a viselkedés azonos szabályrendszerét és értékeit követi, s ez alapvető biztonságérzetet nyújt számukra, míg az ismeretlentől, így a bevándorlóktól való félelem megzavarhatja ezt a biztonságérzetet.

A felmérés tanulsága, hogy a világ számos különböző fenyegetéssel néz szembe, és ezek mind, a legkisebbek és legkevésbé aktuálisak is hatással vannak az egyes emberek mindennapi életére, valamint jó szellemi közérzetére – nyilatkozta Anrdew McCulloch, a szellemi egészség alapítvány elnöke, akinek értékelése szerint már súlyos szellemi egészséget érintő témáról van szó, ha a fenyegetettség érzése elérhette azt a szintet, amely befolyásolja az felnőttek családalapítását. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS