2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Prága, Varsó, Budapest kevésbé, Bukarest egyre népszerűbb a vállalatvezetők körében

2007. október 09. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Még mindig a nyugat-európai fő- és nagyvárosok a legnépszerűbbek, de mind többször döntenek a vállalatvezetők a közép- és kelet-európai új EU-tagországok fővárosai mellett, amikor új székhelyet-telephelyet keresnek, és ebben megelőzik Pekinget vagy Új-Delhit, derült ki a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlanügynökség kedden megjelent, legújabb felméréséből.

Az utóbbi tizenkét hónapban a vállalatoknak több mint a 20 százaléka költözött vagy nyitott új központot. A költözködők-települők 51 százaléka választott új EU-tagországot, és 35 százalékuk választott nyugat-európai várost erre a célra, a felmérés szerint.

Ez az irányzat a közeljövőben várhatóan erősödik. A jövendő tervekben Moszkva szerepel az élen, ahol 63 cég szándékozik öt éven belül megjelenni. A Cushman and Wakefield felmérése szerint a következő öt évben 45 vezető multinacionális vállalat készül megtelepedni a cseh fővárosban. Két évvel ezelőtt 34 vállalat jelezte prágai megjelenés szándékát. Ezzel Prága a második az öt éven belüli vállalati tervekben, a harmadik Varsó, 44 oda kívánkozó céggel, majd Bukarest és Budapest következik, 35, illetve 32 céggel.

Az ingatlancég évente az ötszáz legnagyobb európai vállalat vezetőit kérdezi meg a népszerűségi lista összeállításához. A felmérés 12 szempontot vesz figyelembe a rangsor összeállításánál, egyebek mellett az adókat, a béreket, az infrastruktúrát, az életszínvonalat, a nyelvtudást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS