2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellenzi Jeruzsálem megosztását az izraeliek többsége

2007. október 09. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

Az izraeliek nagy többsége ellenzi Jeruzsálem megosztását a palesztinokkal kötendő békeszerződés keretében - derül ki a Jediót Ahronót tel-avivi újságban kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményeiből. Az izraeliek 63%-a bármiféle kompromisszumot elutasít Jeruzsálemről.

A felmérés szerint a válaszadók 68%-a idegenkedik a város arab negyedeinek palesztin szuverenitás alá helyezésétől, míg 20% pártfogolja az ötletet, 11% pedig csak abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha a kérdést népszavazásra bocsátják, és honfitársainak többsége erre áldását adja.

A judaizmus, az iszlám és a kereszténység szent helyeinek egyaránt otthont adó óváros sorsát illetően 61% gondolja úgy, hogy Izrael fennhatósága alatt kell maradnia, ezzel szemben 21% a nemzetközi ellenőrzés mellett tette le a garast, 16% a közös izraeli-palesztin szuverenitással ért egyet, 1% pedig a Jordán Hásimita Királyság fennhatóságát javasolja.

A válaszadók 52%-a úgy vélekedik, Ehud Olmert miniszterelnök nincs feljogosítva arra, hogy az izraeli-palesztin rendezés keretében eldöntse Jeruzsálem sorsát, hacsak meg nem szerzi ehhez 80 képviselő támogatását a 120 fős kneszetben. E kérdésben 22% olyan álláspontra helyezkedett, hogy Olmertnek ehhez népszavazáson kellene elnyernie honfitársai jóváhagyását, míg 10% szerint felhatalmazást kapott a szabad cselekvésre, amit 7% határozottan elvet.

A felmérést a Mina Cemah intézet készítette közelebbről nem részletezett körülmények között.

Előző nap Avigdor Liberman szélsőjobboldali miniszter kivonulást javasolt Izraelnek egyes kelet-jeruzsálemi negyedekből arra az esetre, ha békemegállapodást kötne a palesztinokkal. Ezután Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes is arról beszélt, hogy a kormány támogatni fogja Jeruzsálem megosztását. A miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában - konkrétumok említése nélkül - szintén elhangzott, hogy Izraelnek "drága" engedményeket kell tennie a békéért, a palesztinoknak pedig le kell mondaniuk álmaik egy részéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS