2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jó szövetséges Törökország, ezért Bush ellenzi az örmény népirtást elítélő határozatot

2007. október 08. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

"Erősen ellenzi", hogy a washingtoni kongresszus az örmény népirtást elítélő határozatot fogadjon el – közölte George Bush október 5.-én a török miniszterelnökkel. Az amerikai elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal, aki arra figyelmeztette: megsínylik az amerikai-török kapcsolatok, ha a kongresszus határozatot fogad el, amelyben népirtásként bélyegzi meg az örmények elleni 1915-ös tömeges öldökléseket.

Gordon Johndroe fehér házi szóvivő beszámolója szerint Bush megerősítette: nem támogatja a határozatot, amely sértené a két ország viszonyát. A határozattervezetet jövő héten szerdán vitatja meg a demokrata többségű képviselőház külügyi bizottsága, amely várhatóan jóváhagyja a szöveget.

Örmény vélemény szerint az Oszmán Birodalom szétesésekor a törökök tervezték meg és hajtották végre 1915 és 1923 között azokat a tömeggyilkosságokat, amelyeknek másfél millió örmény esett áldozatul. Ankara csak 300 ezerre teszi a halálos áldozatok számát és hevesen vitatja, hogy módszeres népirtás történt volna. Azt állítja, a keresztény örmények az etnikumközi összetűzésekben veszítették életüket.

Elemzők megjegyzik, hogy Törökország Washington kulcsfontosságú NATO-szövetségese. Mérsékelt muzulmán ország, amelynek támogatására Amerikának szüksége van az iraki felkelők elleni harcában és az iráni atomprogrammal szembeni fellépésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS