2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz milliárd dollár eddig az amerikai jelzálog-bukta okozta veszteség

2007. október 08. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Már 20 milliárd dollár körül van az amerikai pénzintézetek a nem első rendű jelzálogadósságok (subprime) okozta pénzügyi veszteségei. A hét végén vált ismeretessé, hogy az egyik jelentős amerikai befektetési banknak, a Merrill Lynchnek 5,5 milliárd dollárnyit kell leírnia harmadik negyedévi eredményéből a subrime válság miatt (a cégnek 2001. óta nem volt vesztesége).

Más pénzintézetek kitettsége is jelentős ebben a válságban: a CNN szerint a vezető amerikai pénzintézeti csoport, a Citigroup és a német Deutsche Bank is együtt közel 10 milliárd dollárt vesztett a jelzáloghitelezési fiaskóban, szeptemberben pedig három másik nagy amerikai befektetési bank közölte, hogy veszteségekkel érintett az ügyben és ezek együttes összege 4,3 milliárd dollár körül van.

A CNN aláhúzza, hogy utóbbi nagy intézetek csoportjából még nem nyilatkozott a JPMorgan Chase, és esetében is jelentős leírásra váró összeg a valószínű.

A befektetők minden esetre megnyugvással vették tudomásuk, hogy a pénzintézetek felfedték, milyen összegek leírására kényszerülnek és hogy ezzel valószínűleg meg is vonták a subprime válság mérlegét: a fentiekben említett pénzintézetek részvényei az utóbbi időben érezhetően drágultak a tőzsdén. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS