2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orosz kémfőnököt nevezték ki a Független Államok Közösségének titkárává

2007. október 06. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Csúcstalálkozót tartottak pénteken Dusanbéban a volt Szovjetunió romjain született Független Államok Közösségének (FÁK) államfői – elvben az utolsót a szervezet politikai tömbbé alakításával kudarcot valló Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatali idejében.

A néhány együttműködési dokumentum aláírására és egy "családi fotó" elkészítésére szorítkozó villámcsúcs legjelentősebb eseménye Szergej Lebegyev orosz kémfőnök kinevezése volt a FÁK végrehajtó bizottságának titkárává. Nurszultan Nazarbajev kazah elnök közlése szerint a Lebegyev személyére tett orosz javaslatot a (12 volt szovjet köztársaságból álló) FÁK minden államfője támogatta.

A KGB iskoláját végigjárt, s annak is a külföldi kémkedéssel foglalkozó 1. számú irodájából kikerült Lebegyev 2000 óta irányította az orosz külföldi hírszerzést. Az 59 éves tábornok az orosz nemzetbiztonsági tanács volt főtitkárát, Vlagyimir Rusajlo volt belügyminisztert követi a poszton. Lebegyev ugyanabban a korszakban szolgált az egykori NDK-ban, amikor Putyin, s előmenetele jól jellemzi az orosz elnöknek azt a gyakorlatát, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a hadsereg korábbi vezetőit nevezi ki politikai és gazdasági kulcspozíciókba.

A korábbi évek kevés előrelépéssel kecsegtető FÁK-csúcstalálkozói után, amelyek nyomán több tagországnak (köztük Grúziának, Türkmenisztának és Ukrajnának) a kilépése is felmerült, Moszkva most újabb lendületet próbált adni az együttműködésnek, és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök Dusanbéban ismét arról beszélt, hogy hatékonyabbá kell tenni a szervezetet. A pénteken aláírt, bűnözés és terrorizmus elleni, illetve bevándorlásügyi egyezmények azonban megfigyelők szerint aligha változtatnak az eddigi helyzeten.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki éppen a tádzsik fővárosban ünnepli majd 55. születésnapját, előzőleg Novoszibirszkben tárgyalt kazah kollégájával. A dusanbei csúcson nem vett részt a nyugatbarátnak tartott Viktor Juscsenko ukrán elnök. Ő inkább Párizsba utazott Nicolas Sarkozy francia államfővel találkozni, s ott összefutott Bill Clinton volt amerikai elnökkel is. Ott volt viszont Dusanbéban az igen feszült orosz-grúz viszony ellenére Mihail Szaakasvili grúz elnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS