2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blackwater-botrány: biztonsági ügynökök felügyelik majd a biztonsági céget

2007. október 06. 14:12, utolsó frissítés: 20:21

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter videokamerákkal és biztonsági ügynökökkel fogja ellenőriztetni Irakban a diplomáciai konvojok védelmét ellátó Blackwater biztonsági magáncég működését.

Rice pénteken jelentette be az új intézkedéseket, amelyekre azért volt szükség, mert a biztonsági cég egy egységének tagjai szeptember 16-án egy lövöldözés során, vitatott körülmények között lelőttek 11 irakit, köztük gyerekeket.

A washingtoni külügyminisztérium tervei szerint videokamerákat szerelnek fel a diplomáciai kocsikra és minden egyes járműoszlopot, amelyet a Blackwater emberei védenek, az azokat felügyelő biztonsági szakemberek fognak kísérni.

Sean McCormack külügyi szóvivő részletek említése nélkül közölte: több egyéb hatékony intézkedést is hoznak azért, hogy a biztonsági cégek tevékenységével a lehető legnagyobb mértékben el lehessen számolni.

A washingtoni külügyminisztérium biztonsági ügynökei attól a pillanattól fogva felügyelik majd a diplomataállományt védelmező Blackwater egységeit, hogy azok kilépnek Bagdadban a megerősített zöld zónából. Az ügynökök már úton vannak Irakba, számukat a külügyminisztérium nem közölte.

A Blackwater-ügyben – miután az iraki kormány azt kérte Washingtontól, hogy a túlkapások miatt tiltsák ki a céget Irakból – az amerikai képviselőház is lépett. A kongresszus alsóháza csütörtökön javaslatot fogadott el a háborús övezetekben működő biztonsági magáncégek tagjainak büntethetőségéről: megszüntetnék azt, hogy a külügyminisztériummal szerződéses viszonyban álló cégek tagjai nem vonhatók felelősségre amerikai bíróságok előtt.

Demokrata párti képviselők az incidens után azzal vádolták meg a Blackwatert, hogy emberei könyörtelenül és agresszív módon viselkednek. A Blackwater-ügy kivizsgálását a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti, jóllehet a Bush-adminisztráció jelezte: nem tisztázott, hogy az amerikai bíróságoknak van-e hatáskörük eljárni ebben és a hasonló esetekben. Robert Gates védelmi miniszter leszögezte: akárhogyan is végződik a vizsgálat, a Blackwater szerepe pótolhatatlan. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS