2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Göncz Kinga: Magyarországnak nincsenek további eszközei a Benes-ügyben

2007. október 04. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Magyarországnak most nincsenek további eszközei a Benes-ügyben - mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter csütörtökön Budapesten. Ahhoz, hogy tovább lehessen lépni ebben a kérdésben, gesztusokra lenne szükség szlovák oldalról, most azonban éppen ellenkező folyamatok zajlanak - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az MTI kérdésére a magyar diplomácia vezetője kiemelte: a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat nem a konfliktus megoldását segítette, hanem éppen ellenkezőleg, ezért talán egy másik szinten érdemes ezt a kérdést megközelíteni.

Az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) vezetése bejelentette, nem változtatott a szlovák kormánykoalíciót irányító szociáldemokrata párt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) tagságának felfüggesztett státusán. Poul-Nyrup Rasmussen, az ESZP elnöke leszögezte, hogy az ESZP úgy látja: a szlovák kormány legtöbb döntése összhangban van a szociáldemokrata irányultságú pártok értékrendjével. Az európai pártcsoport egyértelműen nyitva kívánja hagyni az ajtót a Smer előtt, de néhány kérdést a felfüggesztés visszavonásáig még tisztázni kell - tette hozzá.

Az ESZP ezért két munkacsoportot hozott létre, egyet a pártcsoporton, egyet pedig az európai parlamenti frakción belül. A csoportok feladata, hogy konzultációkat folytassanak az érintettekkel,


köztük a szlovákiai magyarság képviselőivel.

Rasmussen emlékeztetett arra is, hogy az ESZP mindig is a zászlóvivő szerepét töltötte be kisebbségi ügyekben. Leszögezte, hogy rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket a pártcsoport nem tűrhet el. Emiatt az ESZP kénytelen foglalkozni Slota közléseivel - adta értésre, hangoztatva azt is, hogy az SNS-nek a szlovákiai koalícióból való távozása nem feltétele a párttagság visszanyerésének.

Dobolyi Alexandra (MSZP), az ESZP magyar elnökségi tagja elmondta, a Benes-dekrétumok ügye nem szerepelt az érvek között a csütörtöki tanácskozáson. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben az Európai Unió annak idején - mint azt a magyar illetékesek sürgették - szerepeltette volna ezt a kérdést dokumentumaiban, például a Szlovákiáról készült országjelentésekben,


"most nem tartanánk itt".

Hannes Swoboda
, az ESZP európai parlamenti frakcióján belül újonnan létrehozott munkacsoport osztrák elnöke megerősítette, hogy a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos múlt havi pozsonyi állásfoglalás nem került szóba csütörtökön. Egyúttal úgy vélte, a dekrétumok ügye a múlt, és most már a jövővel kell foglalkozni.

Swoboda úgy vélte, hogy az ESZP legkésőbb a februári ülésen döntést hozhat a Smer tagságának ügyben. Kifejtette: már most megállapítható, hogy a szlovák kormánykoalíció politikája más, mint amitől az ESZP-ben annak idején féltek, Slotának láthatóan nem sikerült teret nyernie a kabineten belül.

Hozzátette, azt várják a pozsonyi kormánytól, hogy minden politikai és társadalmi szereplővel, így a szlovákiai magyarság képviselőivel is építő jellegű kapcsolatot tartanak fenn - a kisebbségek tekintetében csakis pozitív politikát szabad folytatni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szlovákiai magyarság körében is elhangzanak időnként szélsőséges kijelentések. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS