2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sűrűn lakott negyedre zuhant egy kongói repülőgép, legkevesebb 25 halott

2007. október 04. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Sűrűn lakott negyedre zuhant egy kongói magáncég repülőgépe csütörtökön Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában: a fedélzeten tartózkodó személyek közül újabb adatok szerint huszonöt életét vesztette, kettő túlélte a szerencsétlenséget, de félő, hogy a földön további halálos áldozatok is vannak.

Az Antonov-26 típusú gép Kinshasa repülőteréről szállt fel, ám öt perccel később egy piac közelében sűrűn lakott negyedre zuhant, és kigyulladt. Az ENSZ-nek az afrikai országban működő missziója közölte, hogy a fedélzeten tartózkodó személyek közül 25 életét vesztette, kettő viszont túlélte a balesetet.

Hivatalos források előzőleg arról számoltak be, hogy a gépen 19 személy utazott; ötfős személyzet és 14 utas. Az első hírek még teherszállító gépként jelölték az Antonov-26-ost, amelyen 17 tagú orosz személyzet utazott. Egy légügyi tisztségviselő megjegyezte: a kongói légitársaságok nem mindig adják meg pontosan az utasok számát, hogy kibújjanak az adófizetés alól.

Egy rendőrfelügyelő a baleset helyszínén korábban arról számolt be, hogy a gép szénné égett, a szerencsétlenséget a fedélzeten tartózkodók közül senki sem élte túl. Félő azonban, hogy a katasztrófa további halálos áldozatokat is követelt, szemtanúk szerint legalábbis a zuhanó gép tucatnyi házat letarolt, mielőtt felrobbant, a piac pedig zsúfolt volt a baleset pillanatában.

A szerencsétlenül járt szovjet gyártmányú gép az Africa One társaságé, amely szerepel az Európai Unióból biztonsági okokból kitiltott légitársaságok listáján.

A Nyugat-Európa méretű afrikai ország a légiközlekedés szempontjából a világ egyik legveszélyesebb helye. A félszáz magán-légitársaság gépparkja nagyrészt elöregedett szovjet gyártmányú repülőkből áll, amelyek karbantartása és alkatrészellátása is igen hiányos. 1996-ban legkevesebb 350 ember vesztette életét, miután egy Antonov-32 típusú gép Kinshasa központjában egy piacra zuhant. 2003-ban egy Iljusin-76 típusú gép zuhant le Kinshasa és Lubumbashi között, több mint kétszáz ember halálát okozva. (MTI/AFP/AP/Reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS