2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merényletenként 3000 dollár jár Irakban?

2007. október 04. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Állítólag 3000 dollárt fizetnek az iraki felkelők minden egyes merényletért, amelyet amerikai vagy iraki katonák ellen követnek el - közölte a bagdadi amerikai parancsnokság csütörtökön.

Az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának egyik pénztárosa kedden Bagdad belvárosában akadt fenn egy amerikai-iraki katonai egység hálóján. A foglalkozására nézve bőrkereskedő férfi, akinek kiterjedt üzleti kapcsolatai vannak Irakon kívül Szíriában és Jordániában is, nyáron néhány hónap alatt összesen 100 millió dollárt kapott a felkelők támogatóitól terrorcselekmények pénzelésére Irakban.

A bőkezű pártfogók Olaszországból, Szíriából és Egyiptomból érkeztek, s illegálisan lépték át az iraki határt. A kereskedő "ügyfélköréhez" tartozott legalább negyven iraki szélsőséges, és az amerikai hadsereg gyanúja szerint havonta 50 ezer dolláros apanázst juttatott el az iraki al-Kaida ügynökeihez, miközben üzletemberként járta az országot.

A parancsnokság közleménye szerint az elfogott férfi volt a szamarrai al-Aszkari mauzóleum ellen tavaly februárban elkövetett támadás egyik finanszírozója, de robbanóanyagot és fegyvereket is szállított a szentély kupoláját leromboló terroristáknak. Az országot véres felekezetközi háborúba sodorta a többségében szunniták lakta városban végrehajtott robbantás a síita mauzóleum ellen. (MTI/dpa/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS