2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Álarcos albán fegyveresek a koszovói televízióban

2007. október 04. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Koszovóról szóló rossz, a tartományra nézve káros következményekkel járó üzenetnek nevezte Agim Ceku koszovói miniszterelnök csütörtökön azt, hogy álarcos, a szerbekkel harcolni akaró fegyveresek bukkantak fel a pristinai televízió adásában.

A koszovói tévé szerda este mutatta be azt a riportot, amelyet az Albán Nemzeti Hadsereg tagjaival készített. A szervezetet a helyi ENSZ-közigazgatás, az UNMIK terroristának minősítette.

A Koszovó északkeleti határán lévő Merdarénál készült felvételeken fekete egyenruhás, símaszkos fegyveresek láthatók, amint gépkocsikat állítanak le a Szerbiába vezető főúton, s ellenőrzik utasaikat. A magát a tizenegy fős osztag parancsnokának valló férfi a televízió riporterének elmondta, hogy ők bíznak ugyan a nemzetközi békefenntartókban, a KFOR-ban, de miután Belgrádból olyan fenyegetéseket hallottak, hogy a szerb erők vissza akarnak térni Koszovóba, kénytelenek erre felkészülni. Nem fogjuk engedni, hogy szerb katonák és rendőrök betegyék ide a lábukat - mondta.

A Koszovó sorsáról szóló tárgyalások folyamán többször történt említés az ENSZ BT máig érvényes, de végre soha nem hajtott határozatáról, amely szerb rendőri erők visszatérését irányozza elő.

Agim Ceku kormányfő szerint Koszovónak megvan a maga hivatalos védelmi ereje. A politikus felszólította a koszovóiakat, hogy ezt az erőt támogassák, mert ezzel lehet a legjobban megőrizni a tartományban a békét és a stabilitást. A KFOR szóvivője szerint az ENSZ-katonák határozottan fognak cselekedni, ha "összeakadnak" a fekete egyenruhásokkal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS