2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak: öt rendőrből egynek van fegyvere

2007. október 04. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Irak 100 millió dollár értékben könnyűfegyvereket rendelt meg Kínától, mivel az Egyesült Államok képtelen Bagdad fegyverkezési szükségleteit kielégíteni - írta a The Washington Post amerikai napilap csütörtöki internetes honlapján Dzsalal Talabani iraki elnököt idézve. A fegyvereket az arab ország rendőrségének szánják, mivel jelenleg


minden öt rendőr közül csak egynek van fegyvere.

Talabani emellett kérte az Egyesült Államokat is, hogy az iraki hadsereg megerősítése céljából növelje tovább Irakba irányuló fegyverszállításait.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelezte: 2,3 milliárd dollár értékben kész fegyvereket eladni Iraknak annak érdekében, hogy segítsenek az arab ország hadseregének fejlesztésében és abban, hogy majd átvegye azokat a műveleteket, amelyeket jelenleg még amerikai és más külföldi katonák látnak el. Az Iraknak szánt hadfelszerelések között vannak harcjárművek, lőszerek, robbanóanyagok és távközlési berendezések, s az is a tervek között szerepel, hogy további 32 darab UH-1 típusú helikoptert korszerűsítenek.

Az újság szerint washingtoni illetékesek elismerték, hogy problémák vannak az iraki fegyverigények kielégítésében. A lapnak nyilatkozó kormányzati személyiségek ezt azzal magyarázták, hogy az amerikai fegyvergyárak elsősorban az amerikai csapatok ellátásán munkálkodnak, s ezért nem tudnak teljes mértékben eleget tenni az iraki kívánalmaknak. Washingtoni illetékesek felhívják a figyelmet arra is, hogy az arab országba szállított fegyverek egy jelentős részének


gyakran rejtélyes körülmények között nyoma vész.

Daniel Williams ezredes, Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonai szóvivő ezzel kapcsolatban a francia hírügynökségnek nyilatkozva arról számolt be, hogy a washingtoni védelmi minisztériumi források szerint nagy mennyiségű, Irakba juttatott pisztolyszállítmány tűnt el, s a fegyverek gyaníthatóan felkelők birtokába kerültek. Az eset tisztázása végett nemrég Bagdadban járt Claude M. Kicklighter nyugállományú tábornok, a Pentagon főellenőre. Vizsgálódásának eredménye azonban egyelőre nem ismeretes.

A washingtoni védelmi tárca adatai szerint az iraki rendőrséget több mint 125 ezer Glock típusú, osztrák gyártmányú félautomata pisztollyal látták el. Stuart Bowen, az iraki újjáépítés amerikai főfelügyelője még tavaly októberben összevetette a szállítmány mennyiségét és az iraki fegyverraktárakban tárolt pisztolyok számát, és felfedte: 13 180 darab Glock pisztoly eltűnt.

Kilenc hónappal később a washingtoni kongresszus egyik ellenőrző szervezete megállapította, hogy az amerikai hadsereg 2004-ben és 2005-ben Iraknak szállított 190 ezer darab fegyver, köztük 80 ezer - többségében Glock - pisztolynak veszítette nyomát, vagyis az iraki hadseregnek és rendőrségnek szánt mennyiség 54 százalékáét.

Több jel mutat arra, hogy a fegyvereket maguk a rendőrök adják el. A rendőrség egyik volt tagja, aki 2004 végén vált meg az állománytól, például elmondta: Glock pisztolyát 800 dollárért eladta "egyik barátjának". Arról is beszámolt, hogy az amerikaiak nem regisztrálták a pisztolyok szériaszámát, és nem kértek elismervényt, amikor azokat szolgálati célokra átadták. A nyilatkozó úgy tudja, hogy a nyugat-iraki Fallúdzsa környékén harcoló Iraki Iszlám Hadsereg szunnita felkelőcsoport tagjai körében a Glock immár "hivatalos" fegyvernek számít.

Egyes értesülések szerint a Glock pisztolyok ára a feketepiacon ezer dollár körül mozog, és néhányat közülük már Törökországban az ankarai kormány ellen harcoló kurd felkelőknél is találtak. A Glock egyébként egyszerű használata miatt is népszerű marokfegyver.

Irakban az elmúlt időszakban hírek keringenek arról, hogy az amerikaiaktól kapott fegyverek továbbadásába az iraki belügyminisztérium és rendőrség vezető beosztású tisztviselői is belekeveredtek. Szeptemberben pedig a bagdadi amerikai nagykövetség egy korrupciós ügyekről összeállított tényfeltáró tanulmányában azt állapította meg, hogy az iraki belügyi tárca "a törvényesség leple alatt működő bűnszövetkezet". (MTI/Reuters/AFP, MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS