2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia bevándorlási törvény: DNS-vizsgálattal ellenőrzik az anyával való rokonságot

2007. október 04. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

A jogi bizottság ellenvetését követően a francia szenátus csütörtökön alapvető módosításokkal elfogadta az új bevándorlási törvénytervezet azon passzusát, amely a családegyesítés keretében engedélyezi a Franciaországba érkező bevándorlók DNS-vizsgálatát.

A legfőbb módosítás azért történt, hogy egy családegyesítést kérő férfi - a családegyesítést 85 százalékban a családfők kérelmezik - ne a genetikai teszt során tudja meg, hogy esetleg nem ő gyermeke biológiai édesapja. Így az önkéntes alapon, a francia állam költségére 18 hónapig kísérleti jelleggel végrehajtandó DNS-vizsgálatokon kizárólag az anyával való vérrokonságot ellenőrizhetik.

Az új bevándorlási törvénytervezettel a francia kormányzatnak az a célja, hogy a Franciaországba családegyesítés szándékával letelepedési engedélyt kérők száma visszaszoruljon, de a munkavállalás céljából legálisan érkező bevándorlók jelenleg alig hét százalékos aránya növekedjen. A DNS-vizsgálat bevezetésével az egyre gyakrabban előforduló hamisított külföldi anyakönyvek kiszűrését szeretné eléri a belügyminisztérium.

A bevándorlók DNS-vizsgálatának bevezetése heves vitát váltott ki a francia közéletben. Jobb- és baloldali politikusok - Dominique de Villepin korábbi kormányfő, Francois Bayrou, a centrista Modem párt elnöke, Francois Hollande, a Francia Szocialista Párt főtitkára - mellett több tucat közéleti személyiség a francia sajtóban közzétett közös petícióban tiltakozott a passzus ellen. Nyílt levelükben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy vonja vissza az intézkedést, amely azt a gondolatot kelti, hogy egy politikai kérdés biológiai válasszal megoldható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS