2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fico: milyen dolog, hogy Sólyom csak úgy átlépi a magyar-szlovák határt?!

2007. október 04. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Az utóbbi tíz napban megromlott magyar-szlovák viszony további elmérgesedésére utaló megnyilatkozások hangzottak el szerdán Pozsonyban azzal kapcsolatosan, hogy Sólyom László magyar államfő kedden nem hivatalos látogatást tett Révkomáromban, ahol a Benes-dekrétumok pozsonyi megerősítését bíráló véleményének is hangot adott. Robert Fico szlovák kormányfő Sólyom szlovákiai kitiltására utaló megfogalmazásra ragadtatta magát.

Fico szerint Szlovákia a jövőben nem fogja elnézni, hogy úgymond valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és magánlátogatáson bírálja a hivatalos szlovák szerveket, így a parlamentet, amely a közelmúltban megerősítette a szlovákiai magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat.

A TASR és a SITA szlovák hírügynökségek jelentéseiben egy olyan, nehezen értelmezhető félmondat is szerepel, amely úgy is értelmezhető, hogy hasonló diplomáciai szabálytalanság esetén akár a magyar államfő kitiltása is megtörténhet. "...hogy a Magyar Köztársaság elnöke ki legyen tiltva abba a térségbe, ahová tartozik, már ami a szlovákiai magán vagy hivatalos látogatásokat illeti" - hangzik az értelmezhetőség határán mozgó félmondat.

Fico kijelentette: Sólyom politikai célokat követve visszaélt a helyzettel, márpedig a szlovák kormány egy olyan független ország kormánya, amely "nem engedheti meg, hogy Magyarország legfőbb közjogi méltóságai Szlovákia délvidékén úgy viselkedjenek, mintha Magyarország északi területén tartózkodnának."

A Sólyom Lászlót bírálók egyike sem volt hajlandó méltányolni azt a körülményt, hogy a magyar államfő tervezett látogatását a pozsonyi magyar nagykövetség a diplomáciai szokásrendnek megfelelően már három héttel korábban bejelentette a szlovák külügynek és az elnöki irodának.

A zömében durva hangvételű szlovák nyilatkozatokra reagálva a Magyar Koalíció Pártja (MKP) annak a véleményének adott hangot, hogy Fico három hónappal a térség országainak schengeni csatlakozása előtt sem érti, mit jelentenek az Európai Unió polgárainak szabad mozgásáról szóló rendelkezések, s igen szerencsétlen és sajnálatos, hogy Fico úgymond észak-koreai optikával tekint az unió polgárainak szabad mozgását szavatoló jogokra.

Az MKP elnöke, Csáky Pál jelezte: ismeretei szerint az EU rövidesen írásban emlékezteti Pozsonyt a magyar-szlovák viszony megromlását eredményező körülmények veszélyére. Csáky utalt arra, hogy mindez a Vladimír Meciar kormányzása idején megismert "demarsok korát" idézi.

Kora este Sólyom László szlovák partnere, a Révkomáromból távol maradó Ivan Gasparovic államfő szóvivője útján azt a véleményét hozta nyilvánosságra, hogy mivel "a magyar államfő hivatalos szlovák intézményeket látogatott meg, s ott a magyar belpolitika kérdésein kívüli témákban is megnyilatkozott..., hangsúlyosan beavatkozott a független Szlovák Köztársaság belpolitikájába, ami nem kedvez a Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javítását célzó törekvéseknek." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS