2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gül: a török reformok folytatódnak, virágzik a kisebbségi kulturális élet

2007. október 04. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Törökországban folytatódnak a jogi és gazdasági reformok, a kormány kötelezte magát az alapvető emberi jogok teljes betartására – jelentette ki Abdullah Gül török köztársasági elnök szerdán Strasbourgban. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésszakán elhangzott beszéde volt az első külföldi megnyilvánulása azóta, hogy államfővé választották. Gül korábban kilenc éven át képviselte hazáját az Európa Tanácsban.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan megoldódnak Törökországban a még nyitott emberi jogi kérdések, de - hangsúlyozta - már eddig is nagyot léptek előre az alkotmányos, illetve egyéb jogi garanciák terén. Szerinte az elmúlt 5-6 évben sok minden változott, számos dolog már nem tilos, ami korábban az volt, és például virágzik a különböző etnikumok kulturális élete, könyvkiadása, sajtója. Ez utóbbi kijelentést annak kapcsán tette, hogy a hallgatóságtól kérdést kapott a kurdok helyzetét illetően. Gül emlékeztetett arra, hogy a kurdok ügyének rendezése a török európai uniós tagságnak is feltétele, és azt mondta, jelenleg is folynak a tárgyalások erről a kérdésről.

Eörsi Mátyás magyar liberális képviselő az állam és az egyház különválasztásának teljes és következetes megvalósítását illetően azt kérdezte Abdullah Gültől, el tudja-e oszlatni az ezzel kapcsolatos korábbi aggodalmakat. A török elnök válaszában hangsúlyozta: a demokratikus és világi állami berendezkedés az alkotmány szilárd alapelve. Gül itt is emlékeztetett országa EU-csatlakozási törekvéseire, és azt mondta: senkiben ne legyen aggodalom és kétség, hogy merre tart Törökország.

Ciprussal kapcsolatban megerősítette: Ankara elkötelezett a politikai megoldás mellett. A megoldásnak – mondta – biztosítania kell a sziget újraegyesítését. Köszönetet mondott az Európa Tanácsnak azért a - mint mondta - szerény, de sokat mondó gesztusért, hogy a parlamenti közgyűlés ülésszakán a ciprusi törökök két képviselője is helyet foglalhatott a hallgatóság soraiban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS