2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán szerint az USA nem engedhetne meg magának még egy háborút

2007. október 04. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Az iráni diplomácia vezetője szerint az Egyesült Államok nem lenne képes háborút indítani országa ellen, nem engedhetne meg magának ugyanis még egy költséges hadjáratot a térségben. Az ENSZ Közgyűlés ülésszaka alkalmából New Yorkban tartózkodó Manusehr Mottaki helyi idő szerint szerdán beszélt erről. Azzal vádolta George Bush amerikai elnököt, hogy pszichológiai hadviselést folytat hazája ellen: az utóbbi két évben félévente megpendítette a katonai csapás lehetőségét.

Az iráni külügyminiszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: országa igyekszik elkerülni bármilyen összeütközést, békés megoldásra törekszik Nyugaton aggodalmat keltő nukleáris programjával kapcsolatban. "Nem akarunk atombombát előállítani, nincs szükségünk rá, katonai doktrínánkban nem szerepel atomfegyverek birtoklása - szögezte le. Hozzátette: hazája elkötelezett az iránt, hogy nukleáris fejlesztési programjának minden elemét átláthatóvá tegye.

A külügyminiszter egy kérdés kapcsán azt is kijelentette, hogy országa nem játszik negatív szerepet Irakban, Libanonban és Afganisztánban. Irán "a megoldás része a térségben, nem a probléma része" - mondta, kiemelve, hogy ha az amerikai csapatok távoznának Irakból, amit Teherán szükségesnek tart, akkor Irán a régió több államával együtt meg tudná őrizni a stabilitást a térségben.

Ugyanaznap Bush a pennsylvaniai Lancasterben, üzletembereknek tartott előadásában óvott attól, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ugyanakkor jelezte, nem lehet kizárni az amerikai-iráni tárgyalások lehetőségét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS