2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A "haza atyjának" akarják nyilvánítani Hlinkát, a szlovák zsidóság tiltakozik

2007. október 04. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

A szlovákiai zsidó közösségek tanácsa elítéli azokat a próbálkozásokat, hogy a parlament törvényben örökítse meg Andrej Hlinka múlt századi politikus emlékét. Hlinkát ők a szlovák fasizmus jelképének tartják.

A testület szerdán csatlakozott a tiltakozókhoz, akik ellenzik a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) törvényjavaslatát, hogy a szlovák állam megteremtésében játszott szerepéért Hlinkát (1864-1938) nyilvánítsák a "haza atyjának".

"A szlovák zsidó közösség Andrej Hlinkát az 1939 és 1945 között uralkodó szlovák fasizmus jelképének tartja, s elutasítja bármiféle dicsőítését" - közölte a tanács. "Hlinka elvetette a két világháború közötti Csehszlovák Köztársaság demokratikus elveit, és olyan politikusokat csodált, mint Adolf Hitler és Benito Mussolini. Habár ő személy szerint nem érte meg a nácik ellenőrizte szlovák állam létrehozását, a nevével fémjelzett félkatonai alakulat, a zsidókat üldöző Hlinka-gárda nem véletlenül választotta az ő nevét" - hangzik a tanács nyilatkozata.

Az SNS törvényjavaslatát szeptember 18-án első olvasatban már elfogadta a szlovák parlament, s megkezdődött bizottsági vitája, melynek során kiderült, hogy jelenlegi formájában a nagyobbik kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány- Szociáldemokrácia nem adja hozzá teljes támogatását. (MTI/CTK)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS