2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Békeszerződés megkötésére törekszik Észak- és Dél-Korea

2007. október 04. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Megbékélésről írtak alá közös nyilatkozatot Észak- és Dél-Korea legfőbb vezetői. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök és Kim Dzsong Il előzőleg két napon át tárgyalt az északi fővárosban. Ez volt a második csúcstalálkozó a két Korea történetében.

A felek kötelezik magukat arra, hogy igyekeznek tető alá hozni a békeszerződést, amely véget vetne a két állam között formálisan még most is fennálló hadiállapotnak, felváltaná az 54 éve érvényben lévő fegyverszüneti megállapodást, amely lezárta annak idején a koreai háborút (1950-53).

Ahhoz, hogy lényegi haladás történjen e kérdésben szükséges az Egyesült Államok és Kína közreműködése is, hiszen ezek az országok is harcoló felek voltak a koreai háborúban.

A közös nyilatkozat szerint a felek rendszeressé kívánják tenni a két Korea közti csúcstalálkozókat, de nincs utalás a dokumentumban a következő alkalomra.

A felek szükségesnek nevezték közös nyilatkozatukban a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítését, s ennek érdekében a vasúti teherszállítás helyreállítását a két ország között. Tervbe vették közös halászati övezet létrehozását abban a tengeri térségben, ahol a két állam nem tudott eddig megegyezni a tengeri határvonal kijelöléséről.

Elvben megállapodtak abban, hogy dél-koreai cégek újabb beruházásokat eszközölnek az északi oldalon, és hogy a felek szorosan együttműködnek több gazdasági projekt megvalósításában, egyebek között az északi oldalon lévő Nampho kikötőváros hajógyárának építésében.

Megegyeztek továbbá, hogy "közös szurkológárdát" küldenek különvonaton a pekingi nyári olimpiai játékokra. (A két Korea megpróbált korábban közös csapatokat kiállítani nemzetközi sporteseményekre, de nem tudtak megállapodni ezek összetételében.)

Kedvező feltételeket teremtett a csúcstalálkozó létrejöttéhez és a közös nyilatkozat aláírásához az észak-koreai atomprogram felszámolásáról kötött hatoldalú megállapodás. A február 13-án Pekingben megkötött megállapodásban Észak-Korea ígéretet tett atomprogramjának teljes felszámolására, a többi aláíró - az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Japán és Oroszország - pedig nagy mennyiségű energiahordozó szállítására és gazdasági segély folyósítására kötelezte magát, továbbá garanciákat ígért Észak-Korea biztonságára nézve. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS