2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gazdasági együttműködésről is tárgyalt a két koreai vezető

2007. október 03. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Kim Dzsong Il, a legfelső észak-koreai vezető javasolta szerdán Ro Mu Hjon dél-koreai elnöknek a koreai csúcstalálkozó meghosszabbítását egy nappal, de Ro elutasította a javaslatot.

Dél-koreai médiajelentések szerint Ro közös zárónyilatkozatot ad ki csütörtök reggel az észak-koreai vezetővel, majd az eredeti terv szerint még aznap visszatér Szöulba. Az említett jelentések nem jelölték meg az értesülés forrását.

A két Korea legfőbb vezetői szerdán helyi idő szerint délelőtt kétórás tárgyalást folytattak Phenjanban. Ro mindenekelőtt a gazdasági együttműködés élénkítését szorgalmazta, s hangsúlyozta, hogy ez mindkét Korea számára fontos lenne a Japánnal és Kínával folytatott regionális versenyben. Felvetette, hogy dél-koreai cégek szívesen részt vennének az észak-koreai infrastruktúra és ipar fejlesztését célzó projektek megvalósításában.

Ro szavai szerint "őszinte" volt Kimmel folytatott vitája többek közt Dél-Korea szerepéről az észak-koreai atomválság megoldásában. Mint mondta, mindketten hangsúlyozták elkötelezettségüket a megbékélés mellett. (MTI/AP/Yonhap/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS