2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Gazprom fenyegeti a liberális kormány alakítását tervező Timosenkót?

2007. október 03. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Továbbra is a 2004-es "narancsszínű forradalom" utódpártjai állnak győzelemre az ukrán választásokon, a szavazatok 99 százalékának összesítése után, és elemzők szerint úgy is kormányt tudnak alakítani, hogy nem vonják be a koalícióba a törvényhozásba újonnan bekerült Litvin Blokkját (BL).

Julija Timosenko volt kormányfő, a forradalom egyik kulcsfigurája, a most 30,8 százalékos szavazatarányt szerző BJuT (Julija Timosenko Blokkja) vezetője közölte: a BJuT és a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ, 14,2 százalék) együtt elég voksot szerzett meg ahhoz, hogy leváltsák a jelenlegi kormányfőt, Viktor Janukovicsot, akinek formációja, a Régiók Pártja (PR) 34,2 százalékot szerzett, és megalakítsanak egy liberális kormányt.

Azonban Janukovics sem mondott le arról, hogy kormányt alakítson - amelyben, ha ez sikerülne, benne volnának az 5,4 százalékot elnyerő kommunisták (KPU) -, és bejelentette, hogy hamarosan Moszkvába utazik a Gazprom fenyegetésének hatására. Az orosz gázipari cég korábban közölte, hogy ismét leállítja az Ukrajnának történő gázszállítást - mint tavaly -, ha a vevő nem rendezi 1,3 milliárd dolláros fizetési hátralékát. Az ukrán energiaügyi miniszter már az orosz fővárosban tartózkodik. A Gazprom elemzők szerint nyilvánvalóan a győzelemre esélyes Timosenkónak szánta a fenyegetést.

A "narancsos" erők továbbra is fenntartják gyanújukat, hogy történt csalás vagy erre történő kísérlet a szavazáson, ennek ellenére bíznak a győzelemben. Janukovics cáfolja, hogy bármilyen visszaélés történt volna. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS