2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horvátország: öt fiatalt tartóztattak le szerb menekültek házainak megrongálásáért

2007. október 03. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Öt horvát fiatalt tartóztattak le és vádoltak meg azzal, hogy megrongálták szerb menekültek házait a horvátországi Zára (Zadar) város közelében. Mind az öt elkövető fiatalkorú. A vád szerint ittas állapotban, feltehetően több más fiatallal együtt a hétvégén hat házat rongáltak meg, ezek tulajdonosai az 1991-95-ös háború idején menekültek el Horvátországból, s mind a mai napig nem tértek oda vissza. Az amúgy nemrégiben újjáépített házak ablakait bezúzták, az ajtókat, a villanyvezetékeket és a fürdőszobákat tönkretették. Az okozott kár nagysága 100 ezer kunát (13 700 eurót) tesz ki.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint összesen 280 ezer szerb menekült el Horvátországból a szerb-horvát konfliktus idején. Hivatalosan, papíron 120 ezren már visszatértek szülőföldjükre, de a valóságban csak 51 ezerre tehető számuk.

Horvátország EU-csatlakozásának egyik feltétele az, hogy a 90-es évek háborúiban lakhelyük elhagyására kényszerült szerbek hazatérhessenek horvátországi otthonukba. Zágráb azt reméli, hogy még az évtized vége előtt beléphet az Európai Unióba.

Horvátország nemzeti kisebbségei közül a szerbeké a legnépesebb: a 4,4 milliós lakosság 4,5 százalékát teszik ki. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS