2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BT elítélte a békefenntartók elleni támadást Darfúrban

2007. október 03. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden elítélte az afrikai békefenntartók ellen Darfúrban szombaton elkövetett súlyos támadást, és leszögezte, hogy elfogadhatatlan minden kísérlet, amelynek célja a béketárgyalások meghiúsítása. Szombaton legalább tíz katona életét vesztette az Afrikai Unió (AU) békefenntartó alakulatának egyik támaszpontját ért támadásban.

A BT-nyilatkozat megszövegezése két napba telt, mert nem volt egyetértés a támadók kilétét illetően. Egy friss jelentésben az szerepel, hogy "a jelek szerint" egy lázadó csoport volt a tettes. A szudáni ENSZ-nagykövet szerint viszont ehhez semmi kétség sem fér. "El kell szigetelni ezeket a csoportokat, és meg kell leckéztetni őket" - jelentette ki.

A vizsgálathoz közel álló forrás szerint két kormányellenes csoport, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) vagy az abból kiszakadt Igazságosság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) jöhet szóba.

A békefenntartók szóvivője szerint korai még megjelölni a felelősöket, ezzel meg kell várni a vizsgálat következtetéseit. Hozzátette, hogy ha az volt a támadók célja, hogy bizonyítsák létezésüket, és ily módon jussanak helyhez a tripoli béketárgyalásokon, ezt nem fogják megkapni. A líbiai Tripoliban október 27-re tűzték ki a szudáni béketárgyalások felújítását. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS