2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jutalmat fizetnek a vegyes házasságokért Irakban

2007. október 03. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Új programot indított kedden az iraki kormány: 1500 dolláros jutalmat fizet azoknak a házasoknak, akik a társukat másik felekezetből választják. A kezdeményezéssel a különböző felekezetek és szekták közötti szakadást igyekeznek befoltozni. Az első csoport, 250 nemrég házasodott pár kedden, ünnepélyes körülmények között vehette át a jutalmat Bagdadban Tárik al-Hasimi alelnöktől.

Irakban több tízezer embert gyilkoltak meg szektás indíttatásból azóta, hogy 2003-ban az amerikai invázió felszámolta a szunnita kisebbséghez tartozó, a síita többséget elnyomó Szaddám Huszein elnök uralmát. A különböző felekezetű politikusok széthúzása a kormányt is megbénítja.

"Különleges jutalmat osztunk ki azok között, akik kibújnak e gyűlöletes igából, és azért vesznek el valakit, mert a feleségük iraki, nem pedig azért, mert síita vagy szunnita" - mondta al-Hasimi.

A szekták közötti véres harc miatt milliók voltak kénytelenek elmenekülni lakóhelyükről, ahol a másik felekezet van többségben. Az iraki vörös félhold szerint 2006 februárjától - amikor felrobbantották a síiták egyik szent helyét Szamarrában - 2007 augusztusáig közel két millió iraki hagyta el lakhelyét az erőszak miatt.

A ceremónia egyik részvevője, a síita Ali al-Kilabi két hónapja nősült meg, és egy szunnita lányt vett el. Az 1500 dollárból a lakodalomra felvett kölcsönt fizeti vissza. Vannak olyanok, akik nagyon fanatikusak. Mi semlegesek vagyunk, nem szentelünk figyelmet az ilyesmire. Nem teszünk különbséget a síiták és a szunniták között. Nem vitatkozunk a feleségemmel azért, mert különböző felekezethez tartozunk. Elítéljük azokat, akik érzékenyek erre - mondta. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS