2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország szeretne bekerülni az ENSZ BT-be

2007. október 02. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

A magyar külpolitika a jövőben láthatóbban jelen kíván lenni a világ minden részén; Magyarország ennek jegyében is pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére 2012-2013-ban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn New Yorkban a világszervezet közgyűlésének 62. ülésszakán.

Úgy látja, hogy a Biztonsági Tanács reformját illetően az volna a legjobb megoldás, ha a BT-tagsági helyek száma "kiegyensúlyozott mértékben növekedne". A BT bővítését működési módszereinek érezhető javulása kell, hogy kísérje; ezenkívül a közgyűlés jelentőségét újjá kellene éleszteni.

Göncz Kinga elégedettségét fejezte ki annak kapcsán, hogy döntés született a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó ENSZ-fórum megalakításáról; reményét fejezve ki, hogy hatékony keretet nyújthat a nemzeti, etnikai, nyelvi és vallási kisebbségek közötti párbeszédhez.

A legsürgetőbb megoldást igénylő nemzetközi kérdések között említette Koszovó státusát. Hangsúlyozta: a Balkán békéje és stabilitása kiemelkedő fontosságú Magyarország és Európa egésze számára egyaránt. Göncz Kinga véleménye szerint a Szerbiából kiválni akaró albán többségű tartomány ügyét elsősorban Európának kell kezelnie, ugyanakkor üdvözölte az ENSZ eddigi vezető szerepét a megoldás keresésében. A magyar diplomácia vezetője leszögezte: a status quo biztos, hogy nem megoldás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS