2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szudétanémet vezető üdvözli, hogy a magyarok megszólaltak Benes-ügyben

2007. október 02. 17:33, utolsó frissítés: 17:33

Rendkívül megalázó és súlyos aktusnak nevezte Sólyom László Révkomáromban azt, hogy a szlovák parlament a közelmúltban megerősítette a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat.

A keddi napját felesége kíséretében egy civil szervezet meghívására a szlovákiai Révkomáromban töltő magyar államfő délután a szlovákiai magyarok önálló felsőoktatási intézményében, a Selye János Egyetemen járt, ahol több mint félezer hallgatóval lefolyt beszélgetése során - egy kérdésre válaszolva - szólt röviden a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák határozatról. "Nem fogok mellette szó nélkül elmenni" - mondta a magyar államfő.

Szudétanémet vezető üdvözli, hogy a magyarok megszólaltak Benes-ügyben. A szudétanémetek számára a cseh-német megbékélés csak akkor lehetséges, ha a csehek elítélik a háború utáni kitelepítéseket - állítja Bernd Posselt, a volt Csehszlovákiából a második világháború után kitelepített szudétanémetek németországi szövetségének elnöke.

"Csak egyetlen megoldást fogadunk el: a cseheknek ki kell mondaniuk, hogy az (a kitelepítési hullám) csúnya jogtalanság volt" - jelentette ki Posselt abban az interjúban, amelyet kedden közölt a Prazsky Deník független prágai napilap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS