2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin forever: aggasztó az orosz hatalomkoncentráció

2007. október 02. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

Vlagyimir Putyin rövidesen leköszönő orosz államfő közölte hétfőn: lehetséges, hogy elfogadja a legerősebb orosz parlamenti párt, a Kreml-hű Egységes Oroszország jelöltlistájának első helyét a decemberi általános választásokon, és vállalja a miniszterelnöki posztot a választások után létrejövő, új orosz kormányban. Az orosz hatalomkoncentráció aggasztja a világ közvéleményét.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint Oroszországban nyilvánvalóan nincs olyan erő, amely valamennyire is ellensúlyozni tudná a Kremlben összpontosuló hatalmat. "Putyin elnök után Putyin kormányfő" - írta a konzervatív Le Figaro moszkvai tudósításában. Vlagyimir Putyin életfogytig tartó hatalmát készíti elő Oroszországban, átmeneti miniszterelnökségét követően 2012-ben újra jelöltetheti magát elnöknek – hívták fel a figyelmet erre a lehetőségre a francia napilapok.

"Míg Franciaországban egyesek a köztársasági elnök hatalmának megerősítése érdekében szeretnék az alkotmányt módosítani, a miniszterelnök hatalmát pedig gyengíteni, addig Oroszországban minden fordítva történik... A hatalom megtartása érdekében Vlagyimir Putyin – aki egymás után háromszor nem töltheti be az elnöki posztot – jövőre a miniszterelnökséggel fog próbálkozni, átvéve a stafétabotot a Kreml bábjától" – vélte a La Provence című regionális lap publicistája.

Az Ouest-France arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz elnök kénye-kedve szerint tologatja a hatalom bábjait, miközben megerősítette a politikai élet, a gazdaság és a média feletti ellenőrzését. Nem beszélve arról - emlékeztet a vezércikk - , hogy hazájában különlegesen nagy népszerűségnek örvend.

A Le Dauphine Libéré szerint Putyin egyszerűen csak folytatja útját, azt az utat, amely egyenesen az életfogytig tartó hatalomhoz vezet. "Ilyen már volt a Vörös téren, de egy apró különbséggel: akkoriban azt nem hívták demokráciának" - írta a lap szerkesztőségi cikkében. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS