2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átgyalogolt a dél-koreai elnök a két Korea határán

2007. október 02. 09:43, utolsó frissítés: 09:45

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök az ázsiai ország államfői közül elsőként kedden gyalogosan átlépte a két Korea között húzódó, szigorúan őrzött határt. Tévéfelvételek tanúsága szerint a dél-koreai elnök útban Észak-Koreába kiszállt az autóból, és gyalog ment át a nemzetközi jog szerint egymással jelenleg is hadban álló két országot elválasztó fegyverszüneti demarkációs övezet határán.

Ro és az általa vezetett küldöttség a második Korea-közi csúcstalálkozóra ment az észak-koreai fővárosba, Phenjanba. Az elnököt kézfogással üdvözölte Kim Dzsong Il észak-koreai vezető Phenjanban. Dél-koreai tévéfelvételek tanúsága szerint a kimért, ünnepélyes Kim és a szélesen mosolygó Ro rózsaszín papírvirágokat lengető több ezer észak-koreai ünneplése közepette rázott kezet.

A mostani a második Korea-közi csúcs azóta, hogy Észak és Dél 1953-ban fegyverszünettel lezárta a koreai háborút.

A találkozó központi témája várhatólag az észak-koreai atomprogram lesz. Phenjan korábban a hatoldalú tárgyalások keretében nyíltan megígérte, hogy még idén bezárja atomipari létesítményeit. Hétfői japán médiaértesülések szerint az észak-koreai vezetés az év végéig nukleáris programját is teljesen átláthatóvá kívánja tenni. (MTI/Reuters/AP/AFP/dpa, MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS