2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben

2007. október 02. 09:34, utolsó frissítés: 09:35

Változatlanul a 2004-es "narancsszínű forradalom" utódpártjai állnak győzelemre az ukrán választásokon, a szavazatok összesítésének előrehaladtával azonban kedd reggelre tovább csökkent előnyük az eddigi kormánypártokkal szemben.

Hétfő éjjelre szertefoszlott a kormánypártoknak az az esélye, hogy többséghez jussanak a legfelsőbb tanácsban, miután bizonyosan nem jut már be az új parlamentbe a szocialista párt (SZPU), amely tagja volt az eddigi koalíciónak, s amelynek listáján egy magyar képviselő is mandátumhoz juthatott volna, Tóth Mihálynak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnökének személyében.

A változatlanul ötpártinak ígérkező törvényhozásba újonnan bekerült Litvin Blokkja (BL) ugyanakkor a jelen állás szerint jelentősen növelhetné a "narancsszínű erők" mandátumfölényét, ha hozzájuk - azaz Julija Timosenko Tömbjéhez (BJuT) és a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörüléshez - csatlakozik.

Bár ukrán politológusok szerint Litvin Blokkját eredetileg a "régiósok" hozták létre a szocialisták szavazóinak részleges "elszívására", ebben a helyzetben már a Viktor Janukovics eddigi kormányfő vezette Régiók Pártja hiába ígérne bármit is Litvin Blokkjának, együtt sem lenne elegendő mandátumuk a törvényhozási többség megszerzéséhez.

Közben továbbra is a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja (PR) áll az élen - egyre nagyobb, immár 3,4 százalékpontos előnnyel -, és változatlanul vannak még területek, így például a Krími Autonóm köztársaság, Odessza és a főváros, Kijev, ahol rengeteg szavazat összeszámlálása van még hátra.

Az országos választási bizottságnál reggel 8 óra (közép-európai idő szerint 7 óra) előtt elérhető legfrissebb adatsor szerint - a voksok 94,02 százalékos összeszámláltsága mellett - 34,19 százaléknyi szavazata van a PR-nek, 30,80 százaléka a BJuT-nak, 14,27 az NU-NSZ-nek, 5,37 a kommunistáknak (KPU) és 3,98 százaléka az BL-nek.

Az Ukrainszkaja Pravda című internetes elemző- és híroldal szerint mandátumokra átszámolva mindez azt jelenti, hogy a PR 174, a BJuT 156, a NU-NSZ 73, a KPU 27, a BL pedig 20 képviselői helyet kapna az öt évre újjáválasztott 450 tagú ukrán törvényhozásban.

A még változó helyzet és a számlálásban tapasztalható számos probléma ellenére az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy Moszkva elismeri a vasárnap megtartott ukrajnai előrehozott választások eredményét, és Washington is jelezte, hogy kész együttműködni bármilyen ukrán kormánnyal, amennyiben az Ukrajna demokratikus választásának alapján alakul meg.

Már korábban egyértelművé vált, hogy nem kerül be az ukrán legfelsőbb tanácsba Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke sem, aki 99. számú jelöltje volt a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülésnek.

Politológusok szerint az eddigi kormánypártok (PR, KPU, SZPU) és a "narancsos erők" (BJuT, NU-NSZ) egyike sem tud majd kormányt alakítani Litvin Blokkja nélkül, amely így királycsináló szerepbe került. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS