2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MKP: a magyar-szlovák traumák csak közös parlamenti határozattal zárhatók le

2007. október 02. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem a Benes-dekrétumok kérdésének megnyitását, nem is a dekrétumok semmissé nyilvánítást, hanem a kollektív bűnösség elvére épülő dekrétumokból fakadó "következmények enyhítésének mérlegelését" javasolta - fogalmazta meg sajtóközleményében az utóbbi napokban kiéleződött helyzettel kapcsolatos álláspontját hétfőn a szlovákiai magyar parlamenti erő.

Az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott közleményében az MKP emlékeztet: a dekrétumokat érintően egyetlen dokumentum került a szlovák parlament elé, amelyet a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán a törvényhozás sajnálatos módon, a szlovák képviselők maradéktalan támogatásával, az MKP teljes frakciójának ellenszavazataival szemben, határozatban erősített meg. Az MKP ezt a Szlovákiában hatályos


emberi és kisebbségi jogok elleni támadásnak tekinti.

A pártnak meggyőződése, hogy a dekrétumok szellemiségének megerősítése a 21. század Európájának uniós közegében elfogadhatatlan, és ellenkezik a Szlovákia EU-csatlakozásáról szóló szerződéssel, nemkülönben az Európa Tanács tagjaként megfogalmazott kötelezettségeivel is.

Az 1945-1948 közti időszakban az akkori Csehszlovákia területén élő magyarokat és németeket a kollektív bűnösség elve alapján hurcolták meg. Több mint 150 ezer embert telepítettek ki Magyarországra vagy Csehországba. Egyebek között vagyonelkobzással sújtották őket, megfosztották az állampolgárságuktól, betiltották az anyanyelvük használatát és a sajtójukat, a magyar iskolákat pedig bezárták.

Az MKP azt javasolta, hogy a szlovák parlament a több mint fél évszázaddal ezelőtt meghurcolásért kérjen bocsánatot Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgáraitól,


ahogyan azt a németek felé ezt már 1991-ben megtette,

egyszersmind mérlegelje egyfajta jelképes kártérítés lehetőségét is. Az MKP felsorolja azokat a magyar közösség elleni lépéseket, amelyeket korántsem egyedinek, hanem következetesen annak a körülménynek tulajdonít, hogy Robert Fico képtelen ellene szegülni a koalíciójához tartozó Szlovák Nemzeti Párt nyomásának, mit sem törődve azzal, hogy miniszterelnökként 2006-ban nyilvánosan szavatolta a kisebbségi jogok status quójának megőrzését.

A Csáky Pál vezette ellenzéki magyar párt visszautasítja az előállt "szerencsétlen helyzet kialakulásáért" neki tulajdonított felelősség vádját. A kiutat szerinte az jelentené, ha a szlovák kormány folytatná a hiteles európai értékek nyomvonalát követő politikát. Ezért "az MKP hajlandó részt venni egy új minőségű bizalom kialakításában", de ismételten hangsúlyozza: a jelenlegi feszültség a szlovák parlament antidemokratikus lépése nyomán alakult ki.

A közelmúltban az MKP magyar-szlovák megbékélést indítványozott, de szlovák részről ez egybehangzó elutasításra talált, míg a budapesti Országgyűlés frakciói ezt nyilatkozatukban egyhangúlag támogatták. "Az MKP meg van győződve arról, hogy


a magyar-szlovák traumák egyszer s mindenkorra

a szlovák és a magyar parlament által elfogadott közös határozattal zárhatók le" - hangzik a magyar párt közleményének zárómondata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS