2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki nyerte az ukrajnai választásokat?

2007. október 01. 10:29, utolsó frissítés: 10:32

A nyugatbarát ukrán ellenzék és az oroszbarát kormányoldal vezetője egyaránt saját pártját nevezte meg vasárnap az Ukrajnában megtartott előrehozott választások győztesének.

Julija Timosenko, a nevét viselő és a választóktól a második legtöbb szavazatot begyűjtő tömb (BJuT) vezetője az éjjel, még a szavazatszámlálás részeredményeit sem bevárva bejelentette igényét a kormányalakításra. A vele szövetséges Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) listavezetője, Jurij Lucenko kisvártatva megerősítette: támogatják Timosenko jelölését a miniszterelnöki posztra. Válaszul Viktor Janukovics, az ország orosz ajkú keleti felére támaszkodó eddigi miniszterelnök leszögezte, hogy az általa vezetett Régiók Pártját (PR) tartja a választások győztesének, s ezért jogot formálnak a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

Timosenko megnevezte leendő kormánya legfontosabb célkitűzéseit, köztük az év végén lejáró orosz-ukrán gázszállítási szerződés mielőbbi újratárgyalását, az alkotmány módosítását, az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését és a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozást. Szavai szerint már két nappal a választások eredményének hivatalos közzététele után megalakulhat a kormánykoalíció.

A hosszú hatalmi válság lezárását célzó ukrajnai előrehozott választásokon 60 százalék körül alakult a részvétel. Az 5-ös csatorna értesülése szerint az eddigi koalícióban is szereplő, Olekszandr Moroz parlamenti elnök vezette szocialisták (SZPU) a hétfő reggeli állás alapján 3,35 százalékkal léphetnék át - igen szűken - a parlamenti küszöböt. Ez a fejlemény mindazonáltal növelné a hatalmon lévő Régiók Pártjának kormányalakítási esélyeit, s azt jelentené, hogy mandátumhoz jut Tóth Mihály is, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szocialista listán indult tiszteletbeli elnöke.

Tóth Mihály az előkelő 11. helyen áll a szocialista párt választási listáján, és a 3 százalékos küszöb átlépése bizonyosan ennél több képviselői helyet jelentene az SZPU-nak a 450 tagú legfelsőbb tanácsban.

Az SZPU bejutása egyúttal azt jelentené, hogy szertefoszolhatnak a Julija Timosenko vezette "narancsszínű erők" kormányalakítási esélyei.

Az 5-ös csatorna és ukrán hírügynökségek jelentették, hogy a szavazatszámlálás reggel 9 órai állása alapján a BJuT 33,38 százalékon, a Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja 30,42, a Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) 15,56, a kommunista párt (KPU) 5,07, Volodimir Litvinov korábbi házelnök blokkja (BL) pedig 4,22 százalékon áll. Végleges eredményt este közöl az ukrán választási bizottság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS