2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AU-békefenntartókat öltek meg Darfúrban

2007. október 01. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

Legalább tíz katona életét vesztette az Afrikai Unió (AU) békefenntartó alakulatának egyik darfúri támaszpontját ért támadásban. A harcokban további hét katona súlyosan megsebesült, és több mint félszázan eltűntek a békefenntartók és a kiszolgáló személyzet tagjai közül. Ez volt a legnagyobb és a legtöbb veszteséggel járó támadás az afrikai békefenntartók ellen a szudáni válságövezetben három éve tartó missziójuk alatt. "A tábort teljesen lerombolták" - mondta Núraddín Mezni, a szudáni AU-csapatok szóvivője.

Az akciót élesen elítélte az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun sürgette, hogy az elkövetőket mielőbb vonják felelősségre, egyúttal felszólította a konfliktus résztvevőit arra, hogy ismételten tegyenek kísérletet a békés rendezésre.

Az AU-csapatok szóvivőjének tájékoztatása szerint a támadás szombaton napnyugtakor, a ramadán havi böjtöt megtörő esti étkezés kezdetekor indult meg a Darfúr tartomány déli részén fekvő Haszkanita városban lévő támaszpont ellen. Az egyik magas rangú AU-békefenntartó tiszt neve elhallgatását kérve úgy nyilatkozott, hogy a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) legkevesebb ezer harcosa ostromolta meg a bázist. "A kormány és a lázadók közötti háború felőrli a középen álló békefenntartókat" - tette hozzá. A felkelők korábban kijelentették, hogy az AU-csapatok nem semlegesek, a kormány oldalán állnak. Az elmúlt néhány évben többször is megtámadták a békefenntartókat.

A hadsereg is a lázadókat tette felelőssé a támadásért, a térségben harcoló lázadószervezet viszont a kormányerőket vádolta meg. Az Igazságosság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) felkelőcsoport térségbeli parancsnoka kijelentette, hogy a városból négy napja kivonták harcosaikat. "A szudáni fegyveres erők indítottak támadást három irányból Haszkanita ellen" - állította Abdel-Azíz an-Núr Asr parancsnok.

A lázadók berkeiből származó legutóbbi értesülések szerint a JEM-ből kivált és az SLA-val együttműködő fegyveresek rohanták meg a tábort, hogy fegyvereket és járműveket zsákmányoljanak, illetve meghívást csikarjanak ki az október 21-én Líbiában kezdődő béketárgyalásokra.

A 7000 fős, alulfinanszírozott AU-békefenntartó alakulatot 2004 júniusában vezényelték Darfúrba. Feladatát, hogy vessen véget a négy éve tartó és becslések szerint 200 ezer halottat követelő harcoknak, nem tudta teljesíteni, és hamarosan beolvad egy jóval nagyobb elrettentő erőt képviselő, ENSZ-AU misszióba. A 26 ezer fős, vegyes összetételű békefenntartó erőnek december végéig kell átvennie az ellenőrzést az egész térség felett, első egységei várhatóan már októberben elfoglalják darfúri állásaikat. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS