2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

December 31-ig felszámolja nukleáris programjait Észak-Korea

2007. október 01. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Feltételes megállapodás született vasárnap a pekingi hatoldalú tárgyalásokon az észak-koreai nukleáris programok felszámolásáról. Az amerikai küldöttségvezető szerint a dokumentum egészen az év végéig szólóan, részletesen felvázolja a teendőket.

A tárgyalási fordulót két napra felfüggesztették, hogy addig a hat érdekelt kormány - az észak- és dél-koreai, a japán, a kínai, az orosz és az amerikai - tanulmányozhassa és jóváhagyhassa a megállapodást.

"Beleástuk magunkat a nukleáris leszerelés végrehajtásának részleteibe. A közös közlemény nagyon részletes és hasznos" - jelentette ki Christopher Hill, az amerikai küldöttség vezetője újságíróknak, mielőtt felszállt New Yorkba tartó gépére. Mint mondta, éppen a részletek miatt kell visszautaznia Washingtonba konzultációra, de ezekről semmit nem árult el.

Csun Jung Vu
dél-koreai küldöttségvezető annyit elmondott, hogy a tervezetben több határidő szerepel a felek számára. Üdvözölte, hogy az észak-koreai fél sok engedményt tett. A mostani megállapodásban Phenjan megerősítette, hogy december 31-éig


teljesen felszámolja minden nukleáris programját,

viszont elfogadja azt, hogy a segélyező országok eddig az időpontig nem tudják leszállítani azt a teljes fűtőolaj-mennyiséget, amelyet megígértek. Dél-Korea például csak az ígért mennyiség egyharmadát tudja átadni addig.

Noha az Egyesült Államok ismét ígéretet tett arra, hogy leveszi Észak-Koreát arról a listáról, amelyen az általa a terrorizmust támogatóinak nyilvánított országok szerepelnek, a megállapodásban erre nincs megszabva határidő - mondta el Csun Jung Vu.

Észak-Korea február 13-án egyezett bele abba, hogy jelentős gazdasági segítségért (egymillió tonna fűtőolajért vagy ennek megfelelő energiáért) és biztonsági garanciákért cserébe felhagy nukleáris programjaival. Júliusban bezárta fő atomreaktorát, a jongbjonit, amiért cserébe Dél-Korea szállított északi szomszédjának 50 ezer tonna fűtőolajat. Észak-Korea beleegyezett abba is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei visszatérjenek az országba.

Kína a múlt héten szintén leszállított ugyanilyen mennyiségű fűtőolajat Phenjannak. George Bush amerikai elnök pénteken jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok 25 millió dollár értékű energetikai segélyt nyújt Észak-Koreának. Phenjan mindenképpen el akarja érni, hogy normalizálódjon viszonya Washingtonnal. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS