2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fico: tárgyalnék Gyurcsánnyal, csak Csáky hagyja már abba a provokációt

2007. október 01. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi közszolgálati rádióban a magyar-szlovák kapcsolatokban bekövetkezett viszály okait magyarázva azt mondta, hogy mindennek hátterében a magyar szocialisták (MSZP) és a Fidesz közti konfliktus áll, mert "kényszerű versengésük közben folyton egymást előzgetik, hogy megmutassák, melyik nemzetibb a másiknál."

Fico kijelentette, hogy a nyáron, amikor Pozsonyban Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel találkozott, megmondta neki, hogy "a magyarok ne Szlovákia kárára gyógyítgassák a betegségükre jellemző tüneteiket".

"Bármikor és bárhol kész vagyok találkozni Gyurcsány úrral, hogy bármilyen általa fontosnak tartott témáról tárgyaljak vele. Mert én a jó kapcsolatokat igenis fontosnak tartom, csak ez a Csáky (Pál, a Magyar Koalíció Pártja vezetője) hagyja már végre abba a provokációit" - fogalmazott Fico, aki szerint a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről született parlamenti határozattal Szlovákia "világos és legitim választ adott a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky provokációira."

Azzal kapcsolatosan, hogy koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota a minap - több szlovák internetes portálon megtekinthető televíziós nyilatkozatban - "okádéknak" és "rohadt ganénak" nevezte Csákyt, Fico ismételten a védelmébe vette Slotát, mondván, hogy az SNS elnöke csak Csáky provokációira reagált. Slota pártját - miként másik koalíciós partnerét, a Vladimír Meciar vezette Néppártot (HZDS) is - a kormányát stabilizáló erőnek nevezte, és annak a reményének adott hangot, hogy pártját, az Irány-Szociáldemokráciát (Smer-Sd) az európai szocialisták pártja (ESP) visszaveszi soraiba.

A vezető szlovák kormánypárt ESP-tagságát több mint egy éve azért függesztették fel, mert kormánya megalakításakor Fico olyan, Európában elfogadhatatlan idegengyűlölő nacionalistával szövetkezett, mint a szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült Ján Slota. A politikus legutóbb az SME című liberális szlovák polgári napilapban megjelent terjedelmes interjúban arra figyelmeztetett, hogy Magyarország "a tűzzel játszik", amikor folyamatosan megkérdőjelezi Trianont.

Slota kifejtette: szentül hiszi, hogy a magyarok el akarják csatolni Dél-Szlovákiát, hogy "ma már nyíltan beszélnek a politikai autonómiáról. Mi több, Sólyom László magyar elnök szájából is elhangzott, hogy ehhez a magyarságnak joga van" - mondta Slota, aki szerint "a magyar parlament és a kormány magas rangú képviselői is erről beszélnek", mindaddig, amíg a magyarok "ki nem csavarják a Hamupipőke-álmukat (sic!) alvó szlovákok nyakát, akik egy reggelen majd arra ébredhetnek, hogy Nagy-Magyarországban találják magukat, ami nem lenne jó."

Slota a terjedelmes beszélgetésben a lappal bizalmas információit "megosztva" azt is közölte, hogy "a magyar ejtőernyős erőknek van egy különlegesen kiképzett tisztekből álló csoportja, akik nyíltan beszélnek arról, hogy Slota halott, hogy ők majd rabszolgasorsba döntik a szlovákokat". Ez a népes magyar társaság Slota ismeretei szerint "úgy jár csoportosan szabadságolni Szlovákiába, mintha a saját szülőföldjére, az úgynevezett Felvidékre járna". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS