2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eredménytelen volt a szerb-koszovói közvetlen egyeztetés New Yorkban

2007. szeptember 29. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Eredmény nélkül ért véget a Szerbia és a koszovói albánok vezetői közötti első közvetlen egyeztetés pénteken New Yorkban; az álláspontok nem közeledtek egymáshoz a szakadár dél-szerbiai tartomány jövőjéről.

Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának margóján, nemzetközi közvetítők részvételével lezajlott kétórás találkozón egyetlen konkrét dologban tudtak megállapodni a felek, abban, hogy az egyeztetést folytatják, legközelebb október 14-én Brüsszelben ülnek tárgyalóasztalhoz.

A megbeszélésen a szerbek és a koszovói albánok közös hangot találtak abban – és ezt közös nyilatkozatban rögzítették –, hogy az erőszak, a provokáció és a megfélemlítés súlyos mértékben kockáztatná a tárgyalásokat éppúgy, mint a térség stabilitását és biztonságát. Az EU nevében közvetítő Wolfgang Ischinger a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón jó jelnek értékelte, hogy a két fél folytatni kívánja az egyeztetést.

Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz közvetítő úgy nyilatkozott: senkinek nincs szándékában visszafordulni. A tárgyalásoknak ebben a szakaszában "a jövőképek természetesen eltérőek", de a fontos az, hogy folytatják az egyeztetési folyamatot.

A diplomaták építő jellegű, együttműködési szándékot sugárzó légkörről beszéltek, a tárgyalásokról kibocsátott sajtóközleményből viszont az derült ki, hogy a felek álláspontja változatlan, sem a szerbek, sem az albánok nem mozdultak el a másik irányában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS