2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómia-népszavazást szervezne Szlovákiában a Jobbik

2007. szeptember 29. 12:50, utolsó frissítés: 13:05

Mozgóurnás népszavazást akar tartani a szlovákiai magyarok autonómiájának megteremtése érdekében a Jobbik Magyarországért Mozgalom, melynek tagjai jövő tavasszal a szlovákiai magyar falvakat végigjárva gyűjtenének szavazatokat - írták szombaton pozsonyi lapok, azt állítva, hogy a szavazatszedőket a Magyar Gárda tagjai kísérnék útjukon.

A hírt ma ugyanazon szerző tollából közölte a Sme című szlovák liberális polgári napilap és a pozsonyi Új Szó. A Jobbik terveibe Szegedi Csanád, a mozgalom alelnöke a budapesti nagykövetség előtt megtartott keddi tüntetésen avatta be állítólag a Sme munkatársát.

A szélsőjobb szervezet alelnöke a budapesti tüntetésen még aláírásgyűjtésről, a szlovák újságírónak nyilatkozva pedig már népszavazásról beszélt - emlékeztetett az Új Szó. "Egy olyan népszavazásról, amit a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Romániában a székely autonómia érdekében indított. A Jobbik úgy gondolja, hogy meg kell kérdezni a Szlovákiában élő felvidéki magyar embereket, szeretnének-e egy olyan felvidéki magyar autonómia keretei között élni, amely nem sértené a szlovák állam szuverenitását. Egy európai minta lenne, amely csupán önrendelkezést jelent. Véleményünk szerint erre azért van szükség, mert Szlovákia bebizonyította, hogy nem tud európai módon bánni a kisebbségekkel" - idézte a lap a Jobbik alelnökét.

Az alakulat vezére egyben felhívta a figyelmet: a szavazatszámlálók és a szavazatgyűjtők testi épségére, biztonságára a Magyar Gárda tagjai fognak vigyázni, mert a szlovák kormány uszításai miatt komoly ellenhangokra, esetleg testi fenyítésekre is számítanak. Szegedi jelezte: akciójuk kivitelezésében a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) segítségére és annak ifjúsági csoportjára is számítanak.

Az Új Szó érdeklődésére az MKP alelnöke, Berényi József elmondta: felkérést még nem kaptak, de a Jobbik kezdeményezését károsnak tartják. Berényi szerint egy ilyen akció csak a szélsőséges Ján Slota – a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője - malmára hajtaná a vizet, Slota szavazóit szaporítanák vele, s ha a Jobbik valóban ilyesmit tenne, "akkor az ezt követő hisztéria miatt a szlovákiai magyar parlamenti érdekérvényesítés lehetőségei szinte lenullázódnának."

Az MKP ifjúsági csoportjának alelnöke, Bara Zoltán is elutasítóan nyilatkozott. "Számos magyarországi, kárpát-medencei, erdélyi ifjúsági szervezettel is együttműködünk, a Jobbikkal viszont nem" – mondta. (kes/ksy/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS