2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy prágai bíróság a cseh államnak ítélte a Szent Vitus székesegyházat

2007. szeptember 28. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Egy bírósági döntés szerint a prágai Szent Vitus katedrális nem a katolikus egyház, hanem a cseh állam tulajdona - a prágai első kerületi bíróság döntését pénteken hozta nyilvánosságra a cseh közszolgálati média. A 14 éve húzódó perben a prágai taláros testület azután döntött, hogy a legfelsőbb bíróság februárban megsemmisítette azt a korábbi döntést, amely az egyháznak ítélte oda a legnevesebb csehországi templomot, a közép-európai gótika egyik legszebb alkotását.

Miloslav Vlk prágai érsek bejelentette, hogy a cseh katolikus egyház nem ért egyet a döntéssel, kész arra, hogy a pert európai bíróságok elé vigye.

A bíróság szerint a Szent Vitus székesegyház, valamint a per tárgyát képező további ingatlanok a csehszlovák kormány 1954-ben meghozott döntése alapján az állam tulajdonába kerültek, s ez jogviszony ma is fennáll - indokolta a döntést Libuse Fritzová elnök. Az egyház azt állítja, hogy a bíróság a kommunista önkényt szentesítette.

A kilencvenes évek eleje óta tartó vita kapcsán több felmérés is készült. Ezek szerint a cseh lakosság többsége tartósan úgy véli, hogy a neves történelmi emlékműnek az állam tulajdonában kell maradnia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS