2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiak török területen át vonulhatnának ki Irakból

2007. szeptember 28. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Ankara komolyan megfontolná annak engedélyezését, hogy az amerikai csapatok török területen át távozhassanak Irakból, ha ilyen kérést kapna - felelte csütörtökön egy újságírói kérdésre Recep Tayyip Erdogan.

A török kormányfő beszédet mondott New Yorkban a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) nevű befolyásos, független társadalmi szervezet felkérésére. Kérdésre válaszolva kifejtette, Washingtonnak ki kellene dolgoznia az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonásának pontos menetrendjét.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter visszautasította Erdogannak azt a felvetését, amely a csapatkivonás menetrendjére vonatkozott. A török területen át történő kivonulás kérdésével nem is foglalkozott érdemben, amikor újságírók a véleményét kérdezték a török kormányfő nyilatkozatáról.

Ankara nem engedte meg 2003-ban, hogy az Irak ellen felvonuló amerikai erők török területről is támadást indítsanak a szomszédos arab ország ellen, és ez feszültséget teremtett a két NATO-szövetséges viszonyában.

Az Irakból való kivonulás ügye szemlátomást az amerikai politikai élet egyik legfőbb témájává válik a 2008 novemberében esedékes elnökválasztás előtt. George Bush elnök jóváhagyta az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokának tervét, amelynek értelmében ebben a hónapban megkezdik az Irakban szolgáló amerikai katonák létszámának lassú csökkentését. E terv szerint 2008 közepéig 20-30 ezer fővel kell zsugorítani az amerikai erők jelenleg 165 ezres személyi állományát az arab ország területén. Több demokrata párti politikus gyorsabb csapatkivonás mellett foglalt állást. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS