2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Antiimperialista" szövetséges ölelés Ahmadinezsádnak Cháveztől

2007. szeptember 28. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő megjósolta venezuelai látogatásán "az imperializmus vereségét", majd megállapodásokat írt alá a kétoldalú energetikai együttműködésről és közös projektek megvalósításáról. Éjszakába nyúló megbeszélést folytatott Hugo Chávez venezuelai elnökkel, a caracasi elnöki palota előtt elhangzott nyilvános beszédében hosszasan ecsetelte, hogy Irán, Venezuela és más országok "antiimperialista összefogása legyőzhetetlenné teszi" szövetségüket.

Szavaira reagálva Chávez megölelte az iráni vezetőt, és "az egyik legnagyobb antiimperialista harcosnak" nevezte. Egyik államfő sem említette név szerint az Egyesült Államokat, de megfigyelők szerint mindketten elsősorban rá céloztak, amikor az imperializmus erőit emlegették.

A venezuelai államfő a korábbiakban többször védelmébe vette Irán atomprogramját, amely jelenleg éles nemzetközi vita középpontjában áll, mert a nyugati államok gyanúja szerint atomfegyver előállítását célozza. (Irán tagadja ezt.) Chávez többször is kilátásba helyezte, hogy idővel Venezuela is elindítja a maga atomprogramját.

A csütörtökön aláírt iráni-venezuelai megállapodások értelmében számos új ipari üzemet építenek a dél-amerikai országban Irán műszaki és pénzügyi segítségével, köztük autógyárat és bioüzemanyagot előállító kombinátot. Korábbi megállapodások értelmében számos közös projekt elindult már, egyebek között a venezuelai nehézolaj közös kitermelésére, illetve az olaj vegyipari feldolgozására. Már 10 milliárd dollárra rúg a kétoldalú megállapodások értelmében végzett, illetve végzendő közös beruházások értéke. (MTI/AP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS